Inom ramen för Vasamuseets forskningsprojekt Vasakanon, genomfördes idag en framgångsrik verkansskjutning vid Saab Bofors Test Center i Karlskoga. Skjutningen, som skedde mot en kopia av en del av Vasas fartygssida, visade att Vasas kanoner hade en avsevärd eldkraft och dessutom en förhållandevis god precision på måttliga stridsavstånd.
Genomförd provverksamhet har gett ett värdefullt och omfattande tekniskt faktaunderlag rörande de svenska örlogsfartygens tunga artilleri i början av 1600-talet, som även ingick i den svenska fältarmén. Med ledning av den information som samlats in hoppas projektet kunna klarlägga sjökrigets villkor och hur sjöstrid genomfördes under Vasas samtid. Materialet kommer att ligga till grund för en forskningsrapport som kommer att presenteras i mitten av 2015. Förutom de rent tekniska frågorna har projektet också som mål att försöka klarlägga kanonbesättningarnas villkor under strid med hantering av mycket tunga vikter på en rörlig plattform under inverkan av tryckvågor, buller och krutgaser.
Den 24-pundiga bronskanonen göts i november 2013 vid Tierps Järnbruk i Uppland. Därefter har eldröret kompletterats med en lavett och annan kringutrustning. Ammunition har tillverkats (rundkula, piklod, saxlod, kedjelod samt kartesch) vid Skeppsholmens smedja samt vid Tierps Järnbruk och tidstypiskt krut har införskaffats från Tyskland.
Vid skjutningen närvarade ett 150-tal särskilt inbjudna gäster som bl.a. fick höra projektägaren Bertil Björkman, ordförande för Vasamuseets Vänner, Fred Hocker forskningsledare vid Vasamuseet och Stefan Krohl, VD för Saab Bofors Test Center, berätta om projektets tillkommelse, provskjutningarna och uppnått resultat.
– Vi har varit med om något historiskt idag. Vi har, efter år av förberedelser skjutit med en exakt kopia av en av Vasas kanoner med ett resultat som vida översteg våra förväntningar. Skjutningarna kommer att ge oss svar på många av de frågor som rests inom forskningsprojektet. Vi kommer att under resterande del av veckan slutföra skjutningarna och därefter väntar ett omfattande analysarbete som kommer att utmynna i en mycket intressant forskningsrapport, säger Bertil Björkman, ordförande för Vasamuseets vänner.