24 oktober, 2014

Volvo Ocean Race – Full fart framåt efter Doldrums

Båtarna i Volvo Ocean Race tagit sig genom stiltjebältet Doldrums och längst fram ligger Abu Dhabi Ocean Racing och Team Brunel. För Team SCA, Martin Strömbergs Dongfeng Race Team och de andra lagen gäller det att ta in på tätbåtarna på väg söderut mot Kapstaden.

Senaste positionsrapport: 0845 (CET)
Ledare: Abu Dhabi Ocean Racing
Avstånd mellan täten och sista båten: 230 sjömil
Vindhastighet: 7-10 m/s

Klockan 22:00 igår passerade Abu Dhabi Ocean Racing ekvatorn och under natten och morgonen har nederländska Team Brunel och danska Team Vestas Wind gjort detsamma.
Ledande Abu Dhabi och tvåan Team Brunel valde tidigt en väg västerut genom det ökända stiltjebältet norr om ekvatorn kallat Doldrums. Deras vägval betalade sig och nu har de ett försprång på väg mot Fernando de Noronha, en ö utanför Brasilien som måste rundas av samtliga lag innan de kan fortsätta mot Kapstaden.
Martin Strömbergs Dongfeng Race Team, svenska Team SCA, Team Alvimedica och MAPFRE fick en mer frustrerande resa genom Doldrums med svagare vind än konkurrenterna längre västerut.
– Vi fick en ganska bra passage genom doldrums men det var Team Vestas Wind som drog den stora vinstlotten, säger Martin Strömberg.
Team Vestas Wind låg sist på väg in i Doldrums men seglade smidigt genom det oberäkneliga stiltjebältet tack vare en chansning längre österut. Enligt rapporten från klockan 08.40 låg de trea, 82 sjömil bakom Abu Dhabi.
Svenskbåten Team SCA var då sist i fältet, 226 sjömil bakom Abu Dhabi och 26 sjömil bakom sexan Team Alvimedica. Team SCA väntas passera ekvatorn de närmaste timmarna.
Här ser du var båtarna befinner sig!
Dongfeng Race Team kommer att segla förbi ekvatorn under förmiddagen. De fick en bra start på etappen men tappade ledningen de hade i början av veckan och ligger nu fyra.
– Vi kände oss väldigt snabba när vi seglade nära de andra båtarna och det är en nyckel till framgång, säger Martin Strömberg och tillägger att laget har gott självförtroende.
– Vi har visat att vi kan vara med och slåss mot de andra. Tyvärr missade vi lite precis innan doldrums och det har gjort att vi inte är med toppstriden just nu. Men vi kommer tillbaka och vi satsar på att göra det jämt i täten igen.
Samtliga lag seglar nu i stabila passadvindar och ledarbåtarna beräknas runda Fernando de Noronha i kväll. Därefter beror båtarnas vägval på de vädersystem som finns i södra Atlanten. De sju Volvo Ocean 65:orna kommer troligtvis sticka långt söder ut i jakt på mer vind innan de styr rakt mot Kapstaden.