Till höstlovet öppnar Sjöhistoriska utställningen Kartor & Klot – gamla glober för unga upptäckare. I centrum står jord- och himmelsglober ur museets samlingar. Globerna är tillverkade på 1600-, 1700- och 1800-talen och speglar hur världsbilden efter hand har fyllts i. På gamla glober finns till exempel delar av Amerika och Australien inte med, eftersom européerna ännu inte upptäckt dem. Men globerna efterliknar ändå verkligheten väl.
Kartorna i utställningen visar andra perspektiv, tidsperioder och användningsområden.
– Här finns exempel från 1100-talet fram till idag. Det är bland annat kartor ritade i andra delar av världen och som för oss som är vana att ha norr uppåt känns felvända, säger Johan Gustafsson utställningsproducent på Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer.
Det finns en karta över universum med jorden i mitten, en världskarta med Jerusalem i centrum, en karta över Norden omringad av sjöodjur. Och kartor som sjöfararna använde för att navigera.
– Kartorna visar både vad man haft för kunskaper om världen och hur man sett på den. Det här är glober och kartor som kan ta besökarna med på spännande resor i såväl geografin och historien som i fantasin. Och så är de förstås väldigt vackra, säger Johan Gustafsson.
Får man snurra på kloten?
– De gamla kloten kan man inte snurra på. Men vi har bland annat ett stort specialtillverkat klot som det är fritt fram att snurra och känna sig fram på, säger Johan Gustafsson.
Utställningen är skapad speciellt med museets alla unga besökare i åtanke. Sjöhistoriskas pedagoger har en rad olika skolprogram kopplade till utställningen. Och det finns audioguider för barn. Under höstlovet spelar dessutom Figge Norling och Göran Thorell sin uppsättning av ”En världsomsegling under havet”. Höstlovsaktiviteterna pågår mellan den 25 oktober och 1 november.