21 oktober, 2014

Världens största yacht – Project Triple Deuce

222 m är gränsen för den som vill ha världens största yacht. Projektet är redan igång under namnet Project Triple Deuce, men frågan är vem som kan och vill bygga denna gigantiska yacht till en kostnad av 1,1–1,2 miljard US Dollar.

Planerna på att bygga den 222 m (728 fot) långa Project Triple Deuce under de kommande 6–12 månaderna är redan långt gängna. Ett antal varv i främst Europa är med och räknar på affären, men det är inte helt enkelt. Dels vill beställaren vara säker på att få världens största yacht, dels är det en stor risk att ta på sig ett så gigantiskt bygge.

Flera varv i till exempel Nederländerna har för flera år sedan infört kontant betalning i förväg för extremt stora yachter. Det finns flera exempel på yachtköpare som försvunnit eller gått i konkurs innan leveransen av deras drömprojekt.

Enligt branschtidningen IBI är det mest troliga att ett tyskt varv bygger Project Triple Deuce. Det tillsammans med Blohm + Voss kanske mest välkända varvet, Lurssen’s Sylke auf dem Graen, säger dock till IBI att de inte har hört talas om projektet, vilket dock torde vara ett märkligt uttalande…

Project Triple Deuce får sju däck och möjligheter att ta ombord upp till 36 plus 90–100 personers besättning. Alla tal för en sådan här yacht liknar mer ett ganska stort passagerarfartyg.

Fartygets bredd blir 24,9 m (82 fot) och djupgåendet 4,8 m (16 fot). För motoriseringen svarar tre gasturbiner, som tillsammans ger över 100 000 hk. Detta räcker till en toppfart på 30 knop. Yachten får inga roder utan styrs med elektriskt drivna poddar.

En av de yachter som är i närheten av Project Triple Deuce i storlek är Roman Abramovichs Eclipse med 163,5 m totallängd. Sheikh Maktoums yacht, den 162 m långa Dubai, är endast 1,5 m kortare, vilket visar att storleken i det här fallet har en avgörande betydelse. 222 m sätter helt nya standards.