13 oktober, 2014

Benetti först med ”fast displacement” för stora yachter

Italienska Benetti visar upp sin helt nya Veloce 140 vid Fort Lauderdale International Boat Show 2014, som arrangeras 30 oktober – 3 november. Det är det kända varvets nya flaggskepp och den första stora yachten från dem med ”fast displacement” skrov för farter över 20 knop.

Den mest tydliga skillnaden hos Benetti Class Fast Displacement serie är det nya D2P-skrovet (Displacement to Planing), som har designats av Pierluigi Ausonio Naval Architecture Studio tillsammans med Azimut|Benetti Research and Development Center. Exteriör och styling ansvarar Stefano Righini för medan brittiska RWD-Redman Whiteley Dixon och ägarens egna designers har gjort inredningen.

Den största fördelen med skrovet är hur mycket energi skrovets design sparar. Bäst effekt får man vid 12 knops marschfart, men båten har kapacitet att köra över 20 knop med bibehållen komfort.

Motorerna är de största som hittills har monterats i någon yacht byggd av Benetti, som har sitt varv i Viareggio. I motorrummet finns två stycken MTU 12V 4000 M93L 3500 hk dieselmotorer. För stabilitetens skull har yachten även CMC Marine elektriska fenstabilisatorer.

Utrymmena ombord är väl tilltagna. Soldäcket är till exempel på hela 77 kvadratmeter på den högsta delen av ”flybridge”. För den som vill ha extra god utsikt över havet finns en stor sittyta längst fram i fören.

Båten är i övrigt utrustad med all den lyx som riktigt rika omger sig med. Det vill säga stora matplatser, barer, gym, djup pool, soldäck med air-condition etc.

Info: www.benettiyachts.it