13 oktober, 2014

Lysekils SS Gullmar har utsetts till årets arrangör av SSF

Lysekils Segelsällskap Gullmar har utsetts till årets kappseglingsarrangör av Svenska Seglarförbundet, för sitt arbete med Lysekil Women’s Match, världens främsta damtävling i matchracingsegling. Sällskapets tidigare mångårige ordförande Gert-Ove Forsberg mottog den prestigefulla utmärkelsen vid en ceremoni i Båstad i lördags.

– Det är fantastiskt roligt att vårt arbete burit frukt. Det handlar ju inte bara om årets evenemang, utan är snarare en bekräftelse på lång och trogen tjänst, kommenterar
Gert-Ove, och hänvisar till att Lysekil Women’s Match tioårsjubilerade just i år.

Alla årets svenska mästare i de olika kappseglingsklasserna är i helgen samlade i Båstad för att göra upp om titeln Mästarnas Mästare. På lördagskvällen bjuder Svenska Seglarförbundet traditionellt in till en festlig kväll med utdelning av diverse utmärkelser inom segelsporten.

Då är det inte bara goda kappseglingsprestationer som premieras, utan funktionärer, tränare och andra som arbetar ideellt runtomkring får också ett erkännande. Och på lördagskvällen stod det alltså klart att Lysekils SS Gullmar är årets arrangör 2014:

– Det är väldigt, väldigt roligt. Vi känner att vi har förtjänat den här utmärkelsen efter tio års arbete med att sätta tjejernas matchracing på kartan, säger Magnus Heimersson, ordförande för Lysekils SS Gullmar.

– Att arrangera Lysekil Women’s Match lyfter klubben och ökar intresset för övriga delar av vår omfattande verksamhet. Vi anordnar ju allt från provseglingar, seglarskola och kappseglingar i Optimistjolle till det evenemang som är en förebild på WIM Series, den
internationella damserien i matchracing, poängterar han stolt.

Publiken vallfärdar till klipporna runt Kyrkeviksbukten för att följa de intensiva och spännande drabbningarna i Lysekil Women’s Match, som också refereras flitigt i radio, TV och tidningar. För att få ihop det hela krävs ett hundratal ideella funktionärer, som varje år satsar en semestervecka på att ge världens bästa matchracingdamer världens bästa tävling. Utöver det jobbar en kärntrupp mycket mer än så med all planering och alla förberedelser.

Tony Thomasson i Lysekils SS Gullmar har varit funktionärsansvarig för Lysekil Women’s
Match sedan premiären 2004:

– Att Lysekils SS Gullmar utsetts till årets arrangör är ett stort erkännande för alla dem som år
efter år fått ihop evenemanget, ett kvitto på att vi gjort ett riktigt gott jobb, säger Tony och avslöjar en del av framgångsreceptet:

– Vi har funktionärer i alla åldrar och inga grupper i gruppen utan ett riktigt gott gäng. Alla sköter sina uppgifter med bravur och skapar tillsammans något helt unikt, menar han.

Lysekil Women’s Match är den bohuslänska seglingsmetropolens största årliga evenemang och startades 2004 på initiativ av Anna Holmdahl White, som själv tillhört världseliten i matchracing. Sedan dess har Anna, genom sitt bolag Sailnet Lysekil AB, varit projektledare och kommersiellt ansvarig för evenemanget:

– Äntligen har Lysekils SS Gullmar utsetts till årets arrangör, det är de verkligen värda! Klubbens helhjärtade engagemang är en nyckelfaktor för att Lysekil Women’s Match rankas av matchracingtjejerna som den främsta tävlingen i världen, konstaterar Anna och fortsätter:

– I somras när vi räknade efter visade det sig att 80 procent av funktionärerna var desamma som vid starten 2004. Det är en helt unik klubbanda och erfarenhet som Lysekils SS Gullmar byggt upp i sin organisation. Ett stort grattis till ett gott gäng eldsjälar!

Nästa upplaga av Lysekil Women’s Match arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar den 3 – 8 augusti 2015.