8 oktober, 2014

Västkustskutornas avslutningssegling ”Skutträffen” i oktober

Sista helgen i september genomför Föreningen Västkustskutorna sin traditionella skutträff, man träffar sina kollegor på övriga skutor, byter besättningsmän och får möjlighet träffa likasinnade, testa sina krafter mot varandra i lördagens segling.

Hela 23 skutor både privatägda och från olika föreningar också med både danskt och norskt besök som träffades och umgicks. I år var det södra delen som arrangerade träffen arrangör hette Thomas Tönnöng från M/S Atene föreningen, båtarna samlades i Skärhamn och sedan gick starten på Marstrandsfjorden norrut, utanför Härön. Därefter genom Mollösund ut igen vid Kråksundsgap mot Måseskär och in söder om Käringön och fram till mållinjen som utgjordes av fyren på Oxskär och Rescue Dan Broström som var målfartyg. Snabbast var SXK, Atlantica på tiden 12:32 tätt följt av SXK, Gratia på 12:35 tre kom Mohawk norska sjöscoutbåten på 12:56.

Att placera 23 stora skutor och ett antal fritidsbåtar på bästa sätt löste hamnkapten Henrik Dalman bra även om sjöräddningen fick hjälpa till ibland då den sydliga stundtals kraftig blåste ut skutorna

När man såg alla dessa höga master ibland kom minnen fram hur det såg ut förr i tiden när Käringön var hemmahamn för både fiskeskutor och fraktskutor. På kvällen blev det en trolsk stämning med många kvälls badade ungdomar.

Man samlades vid åttatiden i Käringöns kyrka, där prästen Åke Gillberg från Morlanda genomförde en kort samling jmf kyrkan och skepp, tänkte på att havet ger och tar med tanke på de många namn som finns på kyrkväggen och sakande och drunknade från Käringön under åren.

Därefter hälsade Anders Carlsson ordförande i Föreningen Västkustskutorna och tackade för väl genomförd segling och lämnade över till Mikael Karlsson som presenterade resultaten.

Sarah Edholm fick komma fram ihop med hela besättningen från SXK Atlantica och hämta vandringspriset. Vikingen för bästa sjömanskap gick till Hilma, Luftkompassen till tävlingens nya deltagare Nanok. Och Carl Wilhemssons tavlan, instiftad av Lennart Martinsson med motiveringen:

”Torsdagen den 2 oktober observerades en ketch på ingående mot Gullmarsfjorden. Molnen skingrades och ett orange solnedgångs skimmer speglade sig i den beiga skrovfärgen. Vid Spättans prick gick fartyget upp mot vinden och tog ned segel.

Efter en stund försvann fartyget i soldiset mot Lysekil. Det hela var en mycket vacker syn vid Gullmarsfjordens mynning och instiftaren kunde njuta av att ha funnit en värdig pristagare.

Mohawk II”
Det sista vandringspriset väljer skepparen på den snabbaste ut. Björn Ahlander, kapten på Atlantica, framförde sin val med att det enda han kunde finna som gjorde en snabbare resa och låg på plats när han nåde målet var räddningskryssare Dan Broström som Thomas Tönnöng fick uppdraget att lämna över.

Kvällen avslutades med stor glädje och samvaro mellan skutornas besättningar med ett fler bad i det 14-gradiga havet. På söndagen lämnade båtarna per motor Käringön i den kraftiga sydliga vinden efter en trevlig helg.
Text & foto: Gunnar Arwidson

Bilderna:
Foto 1a SXK Atlantica
Foto 2a SXK Gratia
Foto 3 a Mohawk norska sjöscouterna
Foto 4:a R/K Wilh R. Lundgren SSRS
Foto 1 Hela hamnen på Käringön var full av skutor
Foto 2 Hela hamnen på Käringön var full av skutor
Foto 3 Brita från Uddevalla och Atene från Skärhamn
Foto 4 En del tuffa som badade, från Astrid Finne hoppade Hanna, Therese, Hanna och Malin i. 14 grader,
Foto 5 Grabbarna hade nog jobb, något av skutorna stal med sig en tena på vägen hit, kanske var de hummer de letade efter.
Foto 6 Skutträffens ledning fr. vänster Björn Wedman, Orf. M/S Atene, Anders Carlsson Ordf. Västkustskutorna, Mikael Karlsson, sekr. SSF och M/S Atene.
Foto 7 Sarah Edholm lyfter här vandringspriset en äldre släplogg ihop med hela besättningen från SXK Atlantica
Foto 8 Luftkompassen till tävlingens nya deltagare Nanok.
Foto 9 Och Carl Wilhemssons tavlan , Gick till en värdig pristagare. Mohawk II”
Foto 10 Vikingen för bästa sjömanskap gick till Hilma
Foto 11 Björn Ahlander kapten på Atlantica framförde sin val med att det enda han kunde finna var räddningskryssare Dan Broström som var först på målplatsen.
Foto 12 Thomas Tönnöng Skutträffens ansvariga arrangör som också fick uppdraget att tacka sjöräddningen Käringön för deras stora deltagande och att lämna över deras vandringspris.
Foto 13 och 14 Kvällens trolska stämning