4 oktober, 2014

Svenska Team SCA sexa i Alicante

Team SCA seglade in på en sjätteplats när jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race kickade igång på lördagen med ett In Port-race i spanska Alicante. Den svenska båten, som också är den enda båten med enbart kvinnor ombord, var precis efter kinesiska Dongfeng men före danska Vestas.

– Det har varit 18 långa månader av träning och vi har sett fram mot den här dagen väldigt länge. Och jag talar för alla i besättningen när jag säger att vi är redo att köra nu, sade skepparen Sam Davies precis innan dagens start.

Med ombord på Team SCA under hela racet var Prins Carl Philip som är tävlingens beskyddare och SCA:s VD och koncernchef Jan Johansson.

Vinnare av In Port-racet i Alicante blev något överraskande det amerikansk/turkiska-projektet Team Alvimedica med endast 30-årige skepparen Charlie Enright, USA. Tvåa blev favoriten Abu Dhabi Ocean Racing med skepparen Ian Walker från Storbritannien. Team SCA var knappt två minuter efter segraren, på sjätte plats av totalt sju båtar.

Volvo Ocean Race In Port-series avgörs på tio olika stopp jorden runt, med början i Alicante 4 oktober och avslutning i Göteborg 27 juni 2015. De här kortare tävlingarna över cirka en timme är inte inkluderade i Volvo Ocean Race utan är en egen serie. Men skulle det vara så att två båtar slutar på exakt samma poäng när Volvo Ocean Race är över, så kommer man att använda resultaten i In Port-racen för att skilja de två åt.

Första etappen av Volvo Ocean Race startar 11 oktober från Alicante och båtarna beräknas nå etappmålet Kapstaden i Sydafrika drygt tre veckor senare.

Foto: Rick Tomlinson/ Team SCA