12 september, 2014

Volvo Ocean Race: Dramatik väntar i Leg Zero!

Sju Volvo Ocean 65:or ger sig idag iväg på en två dagar lång träningssegling kallad Leg Zero – under seglingen kommer de tvingas gå genom en rad nödsituationer som alla kontrolleras från tävlingens högkvarter i Alicante.

Samtliga lag i Volvo Ocean Race lämnar idag Alicante för att segla till Mallorca och tillbaka. Om de misslyckas säger regelboken att de måste göra om resan eller segla en motsvarande lång sträcka.

Innan Leg Zero börjar kommer de också behöva gå igenom en rad övningar inför eventuella nödsituationer eller svåra båtskador. Tävlingsledaren Jack Lloyd förklarar att tävlingen är väldigt noga med att alla sju lag ska gå genom krisövningarna innan tävlingen startar 4 oktober.

– Leg Zero är en väldigt viktig övning både för tävlingsorganisationen och för seglarna. Vi får en chans att testa alla kommunikationsvägar för tävlingens kontrollrum i Alicante och för media, säger Jack Lloyd.

– Säkerheten är A och O. Tävlingen är tillräckligt riskabel som den är och vi vill säkerställa att alla besättningar vet exakt vad de behöver göra om saker går väldigt fel som till exempel att en seglare faller överbord.

Lloyd betonar att Leg Zero inte räknas till Volvo Ocean Race som tävling. Samtidigt är de tävlingsinriktade lagen nu är jämnare än någonsin i Volvo Ocean Race tack vare den nya entypsbåten vilket säkert kommer tillför en hel del rivalitet.

– Det här blir ett väldigt viktigt test för oss och en chans att förbättra delar av vårt arbete nu när det bara återstår ett par veckor till starten av Volvo Ocean Race 2014-15. Vi tar oss an Leg Zero som en riktig tävling, säger italienaren Alberto Bolzan från Team Alvimedica och avslutar:

– Det kommer bli en viktig övning när det kommer till segelbyten och taktik och det kommer bli viktigt att lära av vad de andra lagen gör. Vi jobbar hårt från sex på morgonen till tio på kvällen och använder varje minut under dagarna.