2 september, 2014

Brakseger för Lelle Moberg och Daniel Hansson i ÖTILLÖ

Vinnarlaget Lelle Moberg och Daniel Hansson, Team Milebreaker/Öppet Hav, slog förra årets banrekord med hela 19 minuter med segertiden 8 timmar 16 minuter 19 sekunder på det 75 km långa loppet ÖTILLÖ, VM i Swimrun i Stockholms skärgård.

Tempot på en av världens tuffaste endagarstävlingar har skruvats upp ordentligt och i årets upplaga var det en spännande strid i täten mot fjolårssegrarna Björn Englund och Paul Krochak ända från starten på Sandhamn 05:55 i morse till målgången drygt åtta timmar senare på Utö. 240 deltagare i lag om två från 22 nationer kämpade över och mellan 26 öar från gryning till skymning.

Deltagarna fick sin första kalldusch strax efter starten i den första 1700 meter långa och 11-12 grader kalla simningen från Sandön till Vindalsö. Sedan fortsatte utmaningen timme efter timme. ÖTILLÖ är en smärtsam upplevelse även för de starkaste. 75 km löpning och simning över hala klippor, skog, mark, strömt och kallt vatten (9-12 grader) är långt och en oerhörd prestation av samtliga deltagare. De flesta tävlar i 10-13 timmar och de sista når målgången när det mörknar.

Årets idealförhållanden med sol och lugnt vatten, ökad erfarenhet av tävlingsformen och hårdare konkurrens innebar ett imponerande snabbt tempo. Segrarna Moberg och Hansson har tränat stenhårt i månader för loppet och vinsten avgjordes med smart taktik, stark fysik och stort pannben. De pressade sig till sitt yttersta och var helt slutkörda men lyckliga i målgången.

– Det gör ont överallt men just nu spelar det ingen roll! Det är så hård konkurrens och topplagen tränar enkom för det här loppet. Varje år blir det snabbare, det är helt galet. Vi tävlade taktiskt och lät Englund och Krochak gå förbi tidigt i tävlingen, satte press på dom och sen drog vi ifrån på Kymmendö (cirka 5 timmar in i tävlingen). Det handlar mycket om bra lagarbete och vi har dragit varandra i omgångar, Lelle drog på simningen och jag drog på löpningen. Två är mycket starkare än en! Resurserna tog slut efter Ornö men det var bara att bita ihop och slutföra, sa Lelle Moberg som återtagit seger- och nu även världsmästartiteln efter att ha tävlat i fyra tidigare upplagor, inklusive vinst 2012. Hansson och Moberg tävlade tillsammans för första gången men även Hansson har mångårig erfarenhet av loppet.

Artisten Petter har förberett sig i månader för att delta i ÖTILLÖ och genomförde ett beundransvärt lopp med lagkamraten Jojje Borssén. Trots skadat knä tog han sig hela vägen till mållinjen på tiden 11:49:54 och 42a plats i herrklassen.
– Det här är det sjukaste jag har varit med om men en helt fantastisk upplevelse! Det var så oändligt mycket tuffare än vad jag någonsin kunnat föreställa mig och sen har jag haft ont ända sen Runmarö, två timmar in på tävlingen. Det var otroligt smärtsamt men Jojje var fantastisk som hjälpte mig mentalt och drog mig på löpningarna. Jag har en stark vilja och det fanns inte en chans att jag skulle ge upp trots att jag hade så ont i knät. Det viktigaste var att hela tiden röra sig framåt och aldrig stanna och känna efter.

Den starkaste damen i startfältet, Ulrika Eriksson, gick i mål på tiden 9:52:11, i mixedlag tillsammans med Jonas Udehn, Team 2XU. Bästa damlag blev mamma och dotter Bibben Nordblom och Charlotta Nilsson, Team Puppy TS, på tiden 10:26:31.

Om Swimrun / ÖTILLÖ – VM i Swimrun
Swimrun är den växande tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. ÖTILLÖ är VM och världens längsta swimruntävling har blivit känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen.

Topp 3 resultat ÖTILLÖ, den 1 september, 2014
Herrlag
1. Lelle Moberg och Daniel Hansson, Team Milebreaker/Öppet Hav 8:16:19
2. Björn Englund och Paul Krochak, Team Head Swimming 8:24:05
3. Anti Antonov och Marcus Hultgren, Team Bquick Redovisning 8:42:11

Mixedlag
1. Ulrika Eriksson och Jonas Udehn, Team 2XU Mix 9:52:11
2. Marika Wagner och Björn Rosenthal, Team Adeptic 09:59:00
3. Erika Rosenbaum och Thomas Ogander, Team Brasserie Godot 10:53:43

Damlag
1. Bibben Nordblom och Charlotta Nilsson, Team Puppy TS 10:26:31
2. Jenny Nilsson och Magdalena Trumstedt, Team 2 QTRI 10:55:46
3. Sanna Duvebrant och Annika Åström, Team Sankan 11:16:12

Komplett resultatlista
http://www.otillo.se/results

Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun
9e upplagan 2014
Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
75 km löpning och simning från gryning till skymning
65 km terränglöpning
10 km simning i öppet vatten
26 öar att passera
43 byten mellan simning och löpning
Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
Löparsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
120 lag – 80 herr, 26 mixed, 14 dam
Lag om två, för säkerheten
22 nationaliteter: Sverige, Finland, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Schweiz, Österrike, Slovakien, Rumänien, Ukraina, USA, Kanada, Mexiko, Sydafrika, Australien
Banrekord: 8tim 16min 19sec (2014)
Segrare 2014: Lelle Moberg och Daniel Hansson, Team Milebreaker/Öppet Hav
Rankad av CNN som en av de tuffaste utmaningarna i världen

Info: www.otillo.se

Foto: Jakob Edholm.