1 september, 2014

K-märkta fartyg i världens största fototävling

För dig som gillar att fotografera – nu drar världens största fototävling i gång. Alla får delta – men det finns ett begränsat antal motiv. I Sverige ingår de 128 fartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet!

Den 1 september startar Wiki Loves Monuments, enligt Guinness rekordbok världens största fototävling.

Tävlingen, där alla är välkomna att tävla, fokuserar på våra kulturskatter. Tanken är att samla in bilder på kulturhistoriskt intressanta platser och byggnader över hela världen, som Taj Mahal i Indien, Stonehenge i England, eller klippstaden Petra i Jordanien. I Sverige ingår också de 128 fartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet i Stockholm.

– Det är ett roligt sätt att uppmärksamma vårt flytande kulturarv, och det fantastiska arbete som entusiaster lägger ned på att bevara det, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet.

– För Sjöhistoriska museet är det också intressant att fartygen dokumenteras. En fototävling är också ett sätt att hålla kulturarvet levande, säger Claes Wollentz, förste intendent på Sjöhistoriska museet.

Tävlingen, som pågår under hela september, är inledningsvis indelad i landstävlingar. I Sverige är tävlingen dessutom indelad i kategorierna fornminnen, k-märkta byggnader, arbetslivsmuseer och k-märkta fartyg. En jury utser vinnare i de fyra kategorierna, dessutom går de tio bästa svenska bilderna vidare till en internationell final.

Bakom tävlingen står Wikimedia, som bland annat ligger bakom det webbaserade uppslagsverket Wikipedia.

Var med och tävla – så här gör du!

På Wiki Loves Monuments webbsida (wikilovesmonuments.se) skapar du ett användarkonto, om du inte redan har ett, och laddar upp dina bilder. Du kan ladda upp bilder mellan 1 september och 30 september 2014.

Här finns också en lista över de fornminnen, byggnadsverk, arbetslivsmuseer och k-märkta fartyg som ingår i tävlingen.

Listan över k-märkta fartyg hittar du även på Sjöhistoriskas webbplats (sjohistoriska.se/k-markta-fartyg)