27 augusti, 2014

Dags för det stora kraftprovet ÖTILLÖ i Stockholms skärgård

ÖTILLÖ är pionjären för den snabbt växande sporten “swimrun” och den längsta swimruntävlingen i världen. Tävlingen sänds live på internet måndagen den 1 september från kl. 06:00 http://otillo.se/live

I Stockholms skärgård springer du 65 km i din våtdräkt och simmar 10 km öppet vatten i dina löparskor. Tävlingen är rankad av CNN som en av världens tuffaste utmaningar och från i år räknas den som VM i swimrun. Måndagen den 1 september, tävlar 240 deltagare (maxgräns) i lag om två från 22 länder i den nionde upplagan av den tuffa tävlingen. Den totala sträckan är 75 km på och mellan 26 öar från Sandhamn till Utö. Tiden att slå är fjolårets banrekord av Björn Englund och Paul Krochak, 8tim35min. De flesta lag når målgången många timmar senare…

Artisten Petter har tränat stenhårt i månader för att delta i ÖTILLÖ:
”Aldrig har jag förberett mig så länge och konsekvent inför en fysisk utmaning som ÖTILLÖ. Om jag klarar loppet vilket är det fundamentala målet så kommer det bara vara början för mig när det gäller swimrun. Jag har tränat sedan 2003 på olika sätt men när jag upptäckte swimrun blev träningen komplett. Pricken över i:et är naturupplevelsen. Det är onekligen ett äventyr och en tävlingsform för alla. Jag har redan tävlat i sex swimrunlopp i sommar och har kämpat för att visa mig värdig min plats till ÖTILLÖ. Jag är otroligt ödmjuk och tacksam för att jag får chansen att springa ett av världens förmodligen jobbigaste, ballaste och roligaste lopp i Stockholms otroliga skärgård!”

Swimrun är den nya tävlingsformen där man springer och simmar om vartannat med våtdräkten och löparskorna på under hela loppet. Det finns ingen tid att byta utrustning mellan grenarna. ÖTILLÖ har blivit känd som en av de svåraste endagarstävlingarna i världen och allt fler atleter och fysiskt starka amatörer söker sig till tävlingen. 550 lag (1100 personer) står på väntelista till årets upplaga, sporten swimrun har exploderat i Sverige med ett 30-tal tävlingar runt om i landet och disciplinen sprider sig internationellt i snabb takt.

Konkurrensen är stenhård på ÖTILLÖ. Startskottet går kl. 0600 utanför Seglarhotellet i Sandhamn och förutom en sträcka som motsvarar 1.5 maraton i terräng i våtdräkten och drygt tre Vansbrosimningar i löparskorna måste deltagarna tackla hala klippor, snåriga stigar, vågor och kallt, strömt vatten. För att klara tidsbegränsningar och ta sig till målgången vid Utö Värdshus på Utö innan mörkret faller finns det ingen tid att förlora.

Idrottare från en mängd olika discipliner har förberett sig i månader för att anta den svåra utmaningen. Fjolårets segrare Björn Englund och Paul Krochak (Team Head Swimming) har tävlat i flera swimruntävlingar under sommaren och ser starkare ut än någonsin. Före detta världsmästaren i Ultratriathlon Jonas Colting kommer att tävla för nionde gången (samtliga upplagor, inkl. tre segrar) efter sin imponerande bedrift i somras då han simmade 640 km från Stockholm till Göteborg för att samla in pengar (över 700 000 kr) till WaterAid. I år tävlar Colting med Rasmus Henning, dansk triathlonsuperstjärna, som också går att följa på SVTs ’En svensk Klassiker’. Colting säger:
”Den 1 september kör jag min nionde raka ÖTILLÖ, min absoluta favorittävling att hatälska! Det är världens coolaste och mest spektakulära endagarstävling men den är också brutal. Speciellt om man som jag helt och hållet saknar förkärlek till orienteringsterräng och snubbelsten. Jag har haft förmånen att vara med från början och det är otroligt att det gräsrotsevent som 2006 samlade en handfull lätt tvivlande lag nu är en internationellt omtalad företeelse som omskrivs av bland annat New York Times och CNN! Och att det numera är ett av de svårare loppen i Sverige att ens få en startplats till. Jag har egentligen inte sprungit alls på tre månader så man kan nog tryggt sänkta våra vinstchanser men vi ska göra vårt bästa!”

Följ ÖTILLÖ i direktsändning! http://otillo.se/live
120 lag varav 80 herrlag, 14 damlag och 26 mixedlag går att följa från start till mål med hjälp av vår direktsända videoproduktion samt GPS på samtliga tävlande.

Koder för att bädda in livestreamen på din hemsida: (Embedded codes youtube):

Vill du länka till livesändningen vänligen länka: http://otillo.se/live där både livevideo, sociala media och tävlingsinformation (deltagarna går att följa med hjälp av gps) uppdateras under hela tävlingen.

Snabba fakta ÖTILLÖ – VM i Swimrun
9e upplagan 2014
Start Sandhamn, mål Utö, i Stockholms skärgård
75 km löpning och simning från gryning till skymning
65 km terränglöpning
10 km simning i öppet vatten
26 öar att passera
43 byten mellan simning och löpning
Simsträckorna är mellan 100 och 1 780 m
Löpsträckorna är mellan 70 och 19 700 m
120 lag – 80 herr, 26 mixed, 14 dam
Lag om två, för säkerheten
22 nationaliteter: Sverige, Finland, Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Italien, Spanien, Portugal, Schweiz, Österrike, Slovakien, Rumänien, Ukraina, USA, Kanada, Mexiko, Sydafrika, Australien
Banrekord: 8h 35 (2013)
Segrare 2013: Björn Englund & Paul Krochak, Team Head Swimming
Rankad av CNN som en av de tuffaste utmaningarna i världen

Info:
www.otillo.se
www.otillo.se/live

Bilder från ÖTILLÖ 2013.
Foto: Jakob Edholm och Nadja Odenhage.