14 juli, 2014

Succé för Engadin Swimrun, världens första Swimruntävling utanför Sverige

100 lag om två, inklusive Sveriges största rapartist Petter, antog den första upplagan av den stenhårda utmaningen Engadin Swimrun i Schweiziska alperna. De tävlande sprang och simmade om vartannat I totalt 52 km i unik alpmiljö i Engadindalen.

Tävlingsbanan låg på drygt samma höjd som toppen av Kebnekaise och deltagarna fick tackla 1500 meters höjdskillnad, kalla vattentemperaturer, krävande terränglöpning och ett magiskt bergslandskap. Swimrunässen Björn Englund och Paul Krochak tog hem en välförtjänt seger med tiden 06:28:10 och slog tvåorna Mike Thoren och Jesper Svensson med över en halvtimme! Multisportmästarinnan Carolin Holmqvist imponerade med en total tredjeplats med sin partner Lelle Moberg.

Den första swimruntävlingen utanför Sverige bjöd de 200 deltagarna från 17 nationer på en riktigt tuff fysisk utmaning i det bildsköna schweiziska “Heidi-landskapet” i Engadindalen. En fjärdedel av lagen på plats var svenskar (26 lag), som har något större vana av swimruntävlingar än sina utländska konkurrenter. Vad svenskarna inte var vana vid var dock den syrefattiga miljön på högre höjd och de många höjdmeterna att avverka i den kuperade bergsmiljön.

Artisten Petter var solid och gick i mål som 16e lag med lagkamraten Marcus Hulgren. Han summerar:
”Det här var den sjukaste utmattningen jag utsatt mig för. To hell and back med en episk panoramabild av otroligt vackra berg. Jag blev ett med mig själv i vattnet när kroppen började att skaka av kyla, då tänkte jag på min familj och att ordet ’bryta’ inte finns med i mitt vokabulär. Marcus (Hultgren) var en hjälte som drog mig, guidade mig och såg till att jag höll hela vägen.”

Förutom en tuff höjdskillnad på totalt 1500 meter bestod det 52 km långa loppet av 46 km terränglöpning (i våtdräkten) på kuperade bergsstigar och grusvägar och 6,5 km simning (med löparskorna) i 10-gradiga bergssjöar runt den celebra alporten St.Moritz. Deltagarna hade 17 byten mellan terränglöpning och simning längs banan. Det var tufft och långt och många lag bröt. Björn Englund och Paul Krochak tog ledningen tidigt i loppet och bara ökade avståndet till lagen bakom.
“Vi var här för att vinna och vi gjorde det. Vi är inte så vana vid att springa i så brant terräng så vi försökte att inte gå ut för hårt i uppförsbackarna. Det kostade på låren både uppför och nedför. Vattnet var ganska kallt och vi blev rejält nedkylda några gånger. Det var tur att solen värmde upp mellan simningarna. Man var verkligen tvungen att hantera elementen. Landskapet var helt otroligt och man var tvungen att stanna upp lite ibland bara för att titta sig omkring,” säger segrare Englund, som var i alperna första gången.

Trots den tuffa utmaningen kunde deltagarna alltid lyfta upp blicken och njuta av den totala alpupplevelsen: snöiga bergstoppar, höga berg, smaragdgröna sjöar vackra stigar, gröna blomsterängar, sagolika skogar och gemytliga chaleter. Förutom den ikoniska alporten St. Moritz passerade man de genuina alpbyarna Maloja, Sils, Champfer för att slutligen gå i mål i Silvaplana.

Tävlingsarrangör Mats Skott (från Sverige, ÖTILLÖ-grundare och arrangör) kommenterar den första upplagan av Engadin Swimrun:
“Det var stor succé för denna första upplaga av tävlingen. Vi är väldigt nöjda med banan, som både är fysiskt krävande och väldigt vacker, precis som ÖTILLÖ! Engadin Swimrun är den perfekta systertävlingen till ÖTILLÖ och en härlig kontrast, från skärgård till stora berg! Vi har fått mycket positiv feedback och många framtida swimrunatleter är intresserade av tävlingen och tävlingsformen. Sporten swimrun växer och vi ser en ljus framtid för sporten. Vi har redan satt datum för nästa års upplaga av Engadin Swimrun, den 11 juli 2015. Det ser vi fram emot!”

Engadin Swimrun är en hård kvalificeringstävling till ÖTILLÖ, som i år är klassad som VM i swimrum och känd för att vara en av världens tuffaste endagarstävlingar. Topp 3 herrar, topp 3 mixed och topp 2 dam från Engadin Swimrun är kvalificerade till ÖTILLÖ, den 1 september 2014.

Topp 3 resultat Engadin Swimrun, den 12 iuli, 2014
Herrlag
1. Björn Englund (SWE) & Paul Krochak (CAN), Team Head Swimming: 06:28:10
2. Mike Thoren (SWE) & Jesper Svensson (SWE), Team Enervit Sweden: 07:00:15
3. Klas Wiréhn (SWE) & Henrik Wahlberg (SWE), Team SurfSpot: 07:24:35

Mixedlag
1. Carolin Holmqvist (SWE) & Lelle Moberg (SWE), Team Säkra Stockholm Öst AB: 07:07:29
2. Laetitia Pibis (FRA) & Gerald Hofstadler (AUT), Team Irgendwie & Sowieso: 07:44:39
3. Lucie Croissant (FRA) & JC Kunz (FRA), Team Adidas Triatl Aix: 08:03:22

Damlag
1. Hanna Slotte (SWE) & Natalia Muller (SUI), Team two single ladies: 08:34:36
Women
2. Elen Nihmark (SWE) & Jaana Nehez (SWE), Team Skånskorna: 08:56:42

Komplett resultatlista: http://engadinswimrun.r.mikatiming.de/2014/?pgid=&pid=start

Om ÖTILLÖ – VM i Swimrun
ÖTILLÖ avgörs den 1 september i Stockholms skärgård, från Sandhamn till Utö. Lag om två springer 65 km över 26 öar och simmar 10 km mellan dem. Det är 1,5 maraton i våtdräkt och tre Vansbrosimningar i löparskorna. 120 lag (maxgräns) från 22 nationer kommer till start. 350 lag står på väntelista. ÖTILLÖ, som har blivit rankad som en av världens tuffaste utmaningar av CNN, befäster sin position som en av de mest prestigefyllda tävlingarna i världen. Tävlingen har inför den nionde upplagan, den 1 september 2014 blivit klassad som VM i Swimrun. Förutom artisten Petter deltar bland annat uthållighetsfenomen som Jonas Colting, före detta världsmästare i Ultra Triathlon, som kommer att satsa på seger i ÖTILLÖ i kamp mot fjolårsvinnarna Björn Englund och Paul Krochak. www.otillo.se

Engadin Swimrun sociala kanaler
Hemsida: www.engadinswimrun.ch
Facebook: www.facebook.com/engadinswimrun
Twitter: otillorace
Instagram: #engadinswimrun14

Info: www.engadinswimrun.ch

Foto: Jakob Edholm och Nadja Odenhage / Engadin Swimrun 2014.