27 juni, 2014

Renata Chlumska seglar ÅF Offshore Race på TP52

I februari startade utmaningen att lära den professionella äventyraren Renata Chlumska att segla, vilket hon aldrig gjort tidigare. Hennes coach har varit Anna-Karin S. Öjerskog, världsmästare i match racing.

Det har varit en intensiv vår med styrketräning, teoriutbildning i aerodynamik, förarbevis, Kustskepparen och VHF-certifikat. Renata har successivt fått segla allt större båtar och nu närmar sig det första eldprovet. Tillsammans med Anna-Karin ska Renata ingå i proffsbesättningen på en av de tuffaste och största båtarna i ÅF Offshore Race (f.d. Gotland Runt), TP52, med flerfaldiga vinnaren Thomas Blixt som skeppare.

Det blir en tuff utmaning på många sätt. Båten är extremt snabb och lätt med stor segelyta och starka krafter. Inuti är det bara ett skal med rörkojer, gasolkök och en pytteliten klosett. Besättningen delas in i ett rullande vaktschema och sover gör man med fördel på realen (uppe på kanten). Ner i båten går i princip bara navigatören som samtidigt värmer vatten för den frystorkade maten som serveras ombord. Den största utmaningen för Renata blir hennes svåra sjösjuka.

Renatas uppladdning är att just nu vara expeditionsledare i Pyreneerna och hon anländer Sverige tidigt lördag morgon.

Starten går söndag 29 juni i Stockholm city och efter ca 48 timmars non-stop segling beräknas de anlända målet i Sandhamn. Följ Renata, Anna-Karin och Blixt Pro Sailing på www.ksss.se. De finns också på plats i Race Village hela lördagen.

Foto: Nina Nordström, Sjöklar.