24 juni, 2014

Ny 33 m Benetti superyacht med hybriddrift

Italienska Benetti är en av världens främsta och mest respekterade yachttillverkare. På den stora båtmässan i Cannes i september presenterar de sitt senaste flaggskepp, den 33 m långa ”My Paradis”.

Den nya motoryachten har redan sjösatts under överinseende av sin ägare. ”My Paradis” är den tredje yachten i en serie om tre stycken 108 fot långa yachter i serien Tradition Supremes, som är den nya ”instegsmodellen” i trippeldäcksserien från Benetti Class Range Displacement. Yachten får sin officiella debut på nästa Cannes Yachting Festival (9–14 september).

Ombord på yachten finns flera viktiga nyheter. Till exempel i motorrummet, där varvet har använt en ny hybridteknik. Yachten går att köra med traditionella motorer eller elmotorer på 35 kW.

Den nya Tradition Supreme 108 är alltså en i serien av Benetti Class Range Displacement line, komposityachter på 93–145 fot. För designen exteriört står Stefano Righini, som har ritat en yacht med tre däck samt ett soldäck med en hel del kolfiberdetaljer. Detta material används också i en del av överbyggnaden för att säkerställa att detta blir ett lätt bygge med mycket god stabilitet.

Ägaren vill ha maximalt insynsskydd trots att båten är utrustad med bland annat en väl tilltagen jacuzzi med matbord för tio personer i mitten. På övre däck finns vidare en skylounge med stora fönster på sidorna och en skjutdörr, som ger passagerarna väldigt fina vyer. Båten har även ett turkiskt bad för den som behöver koppla av extra mycket.

I inredningen har designerna använt sig av kontraster mellan olika material samt ljus och skuggor. På väggarna har de skapat 3D-effekter genom att använda paneler med LED-teknik.

Yachten har utrymmen för upp till tolv gäster i fyra VIP-kabiner på nedre däck. Ägarens utrymmen är väldigt väl tilltagna med full skrovbredd på huvuddäck.

I motorrummet finns möjlighet att installera antingen traditionella dieselmotorer eller i kombination med en ny sorts hybridsystem med effekten 35 kW. De elektriska motorerna driver via generatorer upp till cirka sex knop.

Tekniska fakta
Tradition Supreme 108’
Längd: 32,98 m
Bredd: 7,4 m
Djupgående: 2,00 m
Vikt: 170 ton fullastad
Bränsletankar: 24 000 liter
Vattentankar: 3 500 liter
Gråvattentankar: 3 000 liter
Sovplatser: 10+2
Kabiner: 5
Besättning: 6 (i tre kabiner)
Motorer: 2 MAN V8 1000, turboladdade à 735 kW @ 2300 rpm
Backslag: WAF 344
Generatorer Std=N°2 Kohler 50kW 400Ac/50 Hz
N°1=N° 2 Kilopak 80kW 400Ac/5 0Hz
Vattenmakare: MC3J 3
Bogpropeller: CMC elektrisk 45 kW
Akterpropeller: CMC elektrisk 30 KW
Stabilisatorer: CMC elektriska
Toppfart: 15 knop
Räckvidd: 10 knop 2 300 Nm
Varv: Azimut Benetti Spa – Benetti Shipyard
Konstruktör: Benetti Technical Department