När svaveldirektivets (Europaparlamentets och rådets direktiv 1999/32/EG om minskning av svavelhalten i marina bränslen) skärpta regler träder i kraft den 1 januari 2015 sänks den högsta tillåtna svavelhalten i marina bränslen inom svavelkontrollområdena Östersjön, Nordsjön, Engelska kanalen och Nordamerikas kustområden till 0,10 viktprocent.
I juni 2013 fick Transportstyrelsen därför i uppdrag av regeringen att beskriva hur en effektiv tillsyn av sjöfartens efterlevnad av de skärpta reglerna ska gå till. I uppdraget ingick även att beskriva behov av översyn av det sanktionssystem som finns idag. Förutsättningar och åtgärder som är nödvändiga för att sjöfarten på ett så kostnadseffektivt och konkurrensneutralt sätt som möjligt ska kunna följa reglerna skulle också analyseras.
Transportstyrelsen har nu rapporterat uppdraget till regeringen.
Under tiden fram till förbudet träder i kraft kommer de tillsynsrutiner som används idag att ses över och riskbaserad tillsyn prioriteras. Provtagningen på fartyg som anlöper svenska hamnar kommer att ökas från ca 200 oljeprover per år till, i ett första steg, 400 oljeprover per år. Dessutom ska Transportstyrelsen, i samverkan med andra berörda svenska aktörer, fortsätta att utreda framtida alternativa och kompletterande tillsynsmetoder.
För att säkerställa konkurrensneutralitet och förutsägbarhet, ska Sverige också samverka internationellt genom östersjösamarbetet Helcom, EU och internationella sjöfartsorganisationen IMO. Syftet är att få en samsyn kring hur tillsyn och utveckling av regler för alternativa bränslen ska gå till samt hur regelverket för teknik för avgasrening (så kallade skrubbrar) ska se ut. Sverige ska också verka för att framtida skärpta regler inte ska påverka fartyg retroaktivt och därmed förhindra beslut om investeringar idag.
Det sanktionssystem som finns idag för fartyg som inte följer reglerna om svavelhalt i marina bränslen fungerar dåligt.
– Det är idag nästintill omöjligt att få överträdelser att leda till åtal och fällande dom, särskilt när det gäller utländska fartyg, säger Ingrid Cherfils, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.
Därför föreslår Transportstyrelsen till regeringen att de nuvarande straffrättsliga sanktionerna ersätts med ett system med administrativa sanktioner och att en ny så kallad luftföroreningsavgift införs. Avgiften ska kunna tas ut så fort man konstaterat att ett fartyg brutit mot reglerna.