19 juni, 2014

Väderexperten Libby Greenhalg ansluter till Team SCA i Volvo Ocean Race

Den brittiska metrologen Libby Greenhalgh har värvats av Team SCA, den enda kvinnliga besättningen i Volvo Ocean Race 2014-15.

Alicante, Spanien 17 juni 2014: 33-åriga Libby Greenhalg kommer att tillföra en stor mängd erfarenhet till Team SCA och de senaste sju åren har hon jobbat som väderexpert för det brittiska seglingslandslaget med både juniorer och Olympiska seglare. Där har hon bidragit med prognoser inför tävlingar, researcharbete och metrologiutbildning till seglarna. Parallellt med det jobbet har hon frilansat som väderexpert i den internationella kappseglingsvärlden såväl som inom surfing, cykling och bilsport.

– Volvo Ocean Race är en av de saker jag har siktat på att genomföra i mitt liv. I olympisk segling har jag haft mer av en hjälpande roll, men i Team SCA kommer jag kunna kombinera den racing jag har gjort med mina kunskaper om väder och kappsegla runt jorden. Det är otroligt spännande och utmanande, säger Greenhalg som knappast är främmande för kappsegling.

Hon har seglat så gott som hela livet och började som jolleseglare där hon tävlade i junior-VM och 470-klassen innan hon gick vidare till större båtar och matchracing. Hon tävlade i matchracing-VM i Göteborg 2012 i samma besättning som Annie Lush som också ingår i Team SCA. Hennes bror är den mycket meriterade seglaren Rob Greenhalgh som seglade Volvo Ocean Race 2011-12 ombord på Abu Dhabi Ocean Racing.

– Jag hoppas att Team SCA inte bara öppnar dörrar för oss i laget utan för alla framtida kvinnliga seglare efter att vi visat världen att kvinnor förtjänar att tävla på samma på samma höga nivå som män, säger Libby Greenhalgh

Team SCA, som stöttas av det svenska hygien- och skogsföretaget SCA, har nu 13 besättningsmedlemmar i det lag som kommer att delta i jordenruntkappseglingen Volvo Ocean Race 2011-12. De kommande två månaderna kommer de att fortsätta träna på Lanzarote, sedan leverera båten till England för förberedelser och därefter bege sig till Alicante, Spanien där tävlingen startar i oktober.

Team SCA består förutom Libby Greenhalg av Sally Barkow (USA), Carolijn Brouwer (NED), Sophie Ciszek (AUS), Sam Davies (GBR), Abby Ehler (GBR), Stacey Jackson (AUS), Annie Lush (GBR), Justine Mettraux (SUI), Liz Wardley (AUS), Dee Caffari (GBR), Elodie Mettraux (SWI) och Sara Hastreiter (USA).

Info: www.sca.com/teamsca

Foto: Rick Tomlinson.