18 juni, 2014

Satsa på skärgårdsmuseer för fler besökare

Förra söndagen invigdes det nya Roland Svenssonmuseet på Möja av skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C). Roland Svensson var en mycket folkkär skildrare av Stockholms skärgård, som nu alltså får ett eget museum på Möja.

– Museet är ett resultat av hårt och dedikerat arbete av eldsjälarna från sällskapet Roland Svenssons vänner som sedan Rolands bortgång 2003 bevarat hans gamla ateljé på Tornö, säger Gustav Hemming (C).

Roland Svenssonmuseet blir det senaste tillskottet till det tjugotal hembygds- och konstmuseer som redan finns i Skärgården, varav det stora flertalet också drivs genom engagerade föreningar.

– Hembygds- och konstmuseerna i skärgården är en ofta bortglömd skatt som vi skulle kunna lyfta fram mycket bättre. Det vore önskvärt med ett bättre samarbete och gemensam informationsspridning om skärgårdsmuseerna för besökare. Det är både ett sätt att visa uppskattning för skärgårdskulturens alla eldsjälar, och skulle samtidigt göra skärgården till ett mer spännande resmål, säger Gustav Hemming (C).

Det finns nu en projektgrupp som jobbar för att hitta sätt att utveckla informationen om skärgårdsmuséerna, ett arbete som landstinget vill stödja.

– Vissa av skärgårdens museer är kända och välbesökta, men många är bara kända lokalt. Min förhoppning är att det kommer bli lättare för allmänheten att hitta dessa fantastiska museer, säger Gustav Hemming (C).