13 juni, 2014

Yamarin Cross utökar med ny 6,3 m aluminiumbåt

Finska Yamarin utökar sin serie Yamarin Cross-båtar med aluminiumskrov. Till säsongen 2015 kommer ytterligare en snabb nyhet, Yamarin Cross 64 Bow Rider.

Båtens färgsättning och formspråk följer Yamarin Cross 75 Bow Riders sportiga stil. Nya 64 BR är en allroundbåt som passar för dagsturer, fiske och transporter på sjön. I planeringen av båten har man mycket noggrant tagit fasta på att varje detalj ska vara praktisk och funktionell och att båten skall ha goda köregenskaper för att garantera en trygg båtfärd i olika väderförhållanden. Båten är planerad för åtta personer. Rekommenderad motoreffekt 115–150 hk.

Nya Yamarin Cross 64 BR har en layout där det ska vara lätt att röra sig i båten allt från fören till aktern. Fördäckets lite trubbiga form tillsammans med höga räcken underlättar ombordstigning och trappsteg på både SB- och BB-sidan gör det lätt att komma upp på bryggan vid sidoförtöjning. I sittbrunnen i fören finns en bekväm L-formad soffa med ryggstöd. I sittbrunnen finns också en löstagbar box framför SB-styrpulpeten som enkelt kan tas bort vid behov, till exempel när man vill fiska.

Yamarin Cross 64 BR har en mycket stabil vindruta med limmade glas. Vindrutans upprätta form ger ett bra vindskydd som kompletteras av de långa sidoglasen. Slutresultatet är en helhet som ger alla de som sitter i bakre sittbrunnen ett bättre skydd än vad som är normalt i Bow Rider båtar.

Offshore-sätena är formade så att de ger ett extra bra stöd i sidled och även bra stöd för övre ryggen. Ytterligare komfort har tillförts genom att öka stoppningen i sätena. I den inre bordläggningen bakom offshore-sätena finns integrerade fenderställningar, därifrån fendrarna lätt kan tas i bruk. Yamarin Cross 64 BR har monteringsplats för 9″ kartplotter.

Den bakre sittbrunnen fulländas av en sex personers U-formad soffa med bekväma ryggstöd. Om du behöver mera utrymme att röra dig bak i båten kan U-soffans SB-del lätt vikas ner så att U-soffan blir en L-soffa. U-soffan kan också lätt ändras om till en solbädd.

En intressant detalj i båten är det helt nya Abloy-låssystemet som finns att få endast till Yamarin. Alla fem lås i stuvutrymmena fungerar med en och samma nyckel. Låsen har både dagfunktion och skild låsningsfunktion vilket betyder att du kan öppna och stänga luckan utan nyckel men själva låsningen sker alltid med nyckel.

Tekniska fakta
Längd: 6,31 m
Bredd: 2,32 m
Vikt: ca 880 kg
Motor: 115–150 hk
Uppskattad fart:
Toppfart 36–45 knop beroende på motorval
Båtarna Yamarin Cross tillverkas av 5083-aluminium som är mer korrosionståligt och 30 procent starkare än det 5754-aluminiummaterial som i allmänhet används i fritidsbåtar. Tack vare optimerade skrovkonstruktionen har skrovljudet kunnat minimeras.
Aluminiumtjocklek:
Botten: 4,5 mm Reling: 3,5 mm
Akterspegel: 5 mm V-vinkel: 20°

Båtprogrammet Yamarin Cross med aluminiumskrov lanserades hösten 2010 inför båtsäsongen 2011. Under säsongen 2014 innehåller båtprogrammet åtta modeller: Båtskroven tillverkas av Campnou Oy i Etseri medan Fenix Marin Oy i Valkeakoski står för däcket och monteringen.