10 juni, 2014

Hurtigruten förvandlar natt till dag – midnattssolen skapar ett nytt utflyktsprogram

Sommaren 2013 registrerades 1 677 544 utländska turister i Norge *. En bra anledning till att förlägga semestern i Norge är att man kan uppleva midnattssolen i det nya sommarkonceptet ”The Midnight Sun”, som gäller från den 1 juni till den 31 augusti. Aktiviteter som utprovas för närvarande är ”övernattning i sovsäck på däck” och ”fjällvandring i Hammerfest, Tromsö och Lofoten”. (*minst en övernattning; källa: SSB)

Så snart fartyget har korsat polcirkeln är midnattssolen med på resan och sörjer för att man har ”läsljus” hela dygnet. Hurtigruten utnyttjar detta nattliga naturfenomen till att utöka aktivitetsprogrammet till kvällar och nätter och kan nu erbjuda sina gäster en semester som är ännu rikare på upplevelser.

Under juni och augusti kommer man att testa nya utflykter och aktiviteter ombord så att gästerna får möjlighet att komma ännu närmare naturen. Från och med nu kan man ta del av naturens ljusspel under de ljusa sommarnätterna väl inpackad i en sovsäck under öppen himmel på fartygets däck. För de motionsfrälsta är fjällturer i Hammerfest, Tromsö eller Lofoten bland de mest populära aktiviteterna. Dessutom provar man på den södergående Hurtigruten nu också ut en utflykt till Svartisen, Norges näst största glaciär.

”Midnattssolen ger oss möjlighet att utöka Hurtigrutens aktivitets- och utflyktsprogram till sen kväll eller natt. Vi vill utnyttja det unika ”dagsljuset” i vår nordliga landsdel och ge våra gäster en ännu rikare upplevelse”, berättar Hurtigrutens produktutvecklare Vebjørn Jacobsen.

Totalt kan man under sommaren 2014 välja mellan cirka 30 utflykter mellan juni och augusti: ridtur i Lofoten, valsafari i Andenes eller frukost i gryningen på Nordkap är bara några av aktiviteterna som redan hunnit bli populära. Dessutom anlöper Hurtigrutens fartyg både Geirangerfjorden och Trollfjorden under sommarsäsongen. Resan med Hurtigruten avrundas med en sommarmeny fylld med lokala specialiteter.

Midnattssol – datum då hela solskivan är över horisonten:
Nordkap: 13/5–31/7
Tromsö: 20/5–25/7
Svolvär: 28/5–17/7
Bodö: 3/6–11/7

Hurtigrutens utbud på korta turer:
Kirkenes–Tromsö, pris från 1988 SEK pp**
Arktisk vildmark, midnattssol och Tromsö, Nordens Paris

Tromsö–Trondheim, pris från 3527 SEK pp**
Vackra Lofoten och Helgelandskusten

Trondheim–Bergen, pris från 1988 SEK pp**
Fjordlandskap och historiska städer
Frukost ingår inte i resorna.