8 juni, 2014

Anslaget till friluftslivet gör stor nytta

Många människor får möjlighet till ett rikt friluftsliv genom anslaget till friluftslivsorganisationer, särskilt barn och unga. Det visar den rapportering som Naturvårdsverket lämnar till regeringen i dagarna.

– Vi bedömer att pengarna ger god effekt i samhället, särskilt när det gäller folkhälsa. Att så många människor får naturupplevelser, gemenskap och ökad kunskap om natur och miljö visar att anslaget gör stor nytta i förhållande till dess storlek, säger Ingela Hiltula, enhetschef på Naturvårdsverket.

Sedan ett par år tillbaka är det organisationen Svenskt Friluftsliv som fördelar och följer upp bidragen. Det totala anslaget ligger på knappt 28 miljoner och 25 organisationer har fått del av bidraget, barn och unga är prioriterade.

– Friluftslivets ideella organisationer gör ett fantastiskt arbete med de små medel som står till förfogande. Vi ser dock ett problem att anslaget i princip varit oförändrat under lång tid. Friluftsorganisationerna kan bidra med så mycket mer till samhället om anslaget höjs, säger Ulf Silvander, generalsekreterare Svenskt Friluftsliv.

Några exempel på projekt som fått finansiering ur anslaget:
Sportfiskarna har genom sina 400 lokalföreningar engagerat 10 000 barn i fiskeaktiviteter runt om i Sverige.