28 maj, 2014

Maffig kupébåt från Sarnico god för 39 knop med 2×1000 hk

Den italienska båtindustrin är i totalkris med en hemmamarknad som nästan har försvunnit. Trots det satsar de enormt skickliga varven i Italien på att ta fram nya modeller. Den här maffiga kupébåten kommer från Sarnico och heter 60 GTV.

Det är en kupébåt designad av Nuvolari & Lenard. Båten finns i tre versioner – Open, GT och den här nya GTV. Detta visar skickligheten hos tillverkaren, Cantieri di Sarnico, att förverkliga stora yachter i högsta kvalitet och i tydlig italienska tradition.

Båten har ett vackert skrov med fin elegans, trots sina närmare 19 m totallängd och fartresurser upp emot 39 knop.

Sarnico 60 GTV har byggts för ägare som vill tillbringa mycket tid och bo ombord. Till skillnad från många andra yachter är den även tänkt att hanteras av sin ägare utan professionell besättning. För oss i Skandinavien låter detta extremt, men i Medelhavet är det väldigt vanligt med proffsbesättningar på båtar från cirka 50 fot (15 m) och uppåt.

Ombord finns ett huvuddäck, ett stort fördäck med fina solutrymmen, kabiner med generösa utrymmen och sociala utrymmen både i salongen och på akterdäck, som man når via en skjutdörr.

Båten har fyra kabiner och plats för upp till tolv personer, trots sina slanka linjer. Ägaren till exemplaret på bilden har dessutom gjort en specialbeställning av förkabinen som är byggd som en multimediastudio, där alla ombord kan ha kontakta med omvärlden var de än är. Båten har ett stort och fullt utrustad pentry med gott om sittplatser, badrum med mera.

Den som vill ha besättning med sig kan använda en kabin i aktern för dem. Deras kvarter ligger dock åtskilda från övriga med motorrummet som avskiljande enhet.

Skrovet är designat för att plana vid 13 knop och vid 15 knop drar dieselmotorerna låga 40 liter/timme per motor. Effekten är 2×1 000 hk MAN och en lämplig marschfart 34 knop. Toppfarten anges till 39 knop.

Tekniska fakta Sarnico 60 GTV
Längd: 18,57 m
Bredd: 4,80 m
Vikt: 23 ton
Bränsletankar: 2 520 liter
Vattentankar: 650 liter
Motorer: 2×1 000 hk
Personer: 12
Kabiner: 3 + 1
Design kategori: Ce B
Info: www.cantieridisarnico.it