23 maj, 2014

Uppdatera maten på seglingssemestern

Båtmat betyder traditionellt torrvaror och färdigkonserver. Men inte för alla. Jennie Nilsson skrev boken ”4 veckor på sjön” i vilken hon delar med sig av egna tips och recept som får maten ombord att bli lika god som den i land.

Seglingssäsongen har precis börjat och många drömmer om den stundande sommarvärmen och de långa seglingarna.

Grafisk designstudenten Jennie Nilsson undrade varför den i övrigt så härliga seglingssemestern traditionellt präglades av så tråkig mat. Hennes vanor var helt annorlunda och för henne är maten på sjön lika viktig som seglingsupplevelsen.
– Det är enkelt att hitta böcker om hur du blir trimexpert, båtrenoveringsnörd eller jorden runt-färdig. Men att hitta inspiration till den årliga seglingssemestern var svårare, berättar hon.

För att dela med sig av sina egna erfarenheter av matlagning ombord valde hon att låta sitt examensprojekt bli en dokumentation av resan och matlagningen under förra sommarens seglingssemester.

”4 veckor på sjön” visar skärgårdens fantastiska natur och berättar om upplevelsen av hur det är att segla och bo på en båt i fyra veckor. Allt är förpackat i en kokbok, ett populärt medium som är lätt ta till sig, ta med sig och använda i sin rätta miljö. Jennie låter oss följa med på semestern, i en personlig skildring av både sommarsköna naturhamnar och helvetiska dagar av kryss och regn.

Sista kapitlet är dedikerat till den viktiga planeringen innan avfärd med en hållbarhetsguide till maten.

– Vår kyl rymmer bara 10 liter, så det gäller att planera. Jag brukar se till att det finns mycket frukt, grönsaker och rotfrukter som håller länge och inte behöver kylas. Dessutom använder jag mycket konserverade eller torkade baljväxter som t.ex. kidneybönor eller linser som är goda, mättande tillbehör.

Jennie Nilsson läser sitt andra och sista år på Berghs diplomutbildning i Grafisk design.