16 maj, 2014

Hamnen i Höllviken lever upp året om

Nu blir det mat och hygge året runt i hamnen. Restaurangen som huserat i hamnen i Falsterbokanalen de två senaste somrarna, har nu skrivit femårsavtal med Båtklubben. – Vi vill gärna bredda vår verksamhet i hamnen och göra något som gynnar gemene man, säger Pål Jensen, vice ordförande i Falsterbokanalens Båtklubb.

Tack vare att ett femårskontrakt skrivits mellan Båtklubben och krögarparet Johannes Celik och Jessica Karlsson, satsar nu Märtas By The Sea på en ombyggnation och året runt-verksamhet.

– Det ska vara en publik hamnkrog för alla, säger Johannes Celik som hade bråda dagar inför öppningen 15 maj. Han beskriver maten som husmanskost med inslag av enklare mat som hamburgare.

Restaurangverksamheten gick långt över förväntan de två gångna somrarna och satsningen gav mersmak.

– Våra medlemmar har önskat en krog av hög klass och sedan restaurangen öppnade har vi fått betydligt fler gästnätter i hamnen. Av de upp emot 7 000 fritidsbåtar som passerar Falsterbokanalen varje år stannar mellan 2 500 och 3 000 båtar i hamnen varje säsong för att njuta av vår fina miljö, säger Pål Jensen som ser en stor samhällsnytta med en levande hamnmiljö.

Inför invigningen byggdes köket om och anpassades till en restaurangverksamhet med plats för upp emot 150 gäster. Inredningen beskriver Johannes Celik som marin med inslag av marockanskt. En utomhusbar har byggts till, samt en mindre kafékiosk för de som vill äta något enklare eller ta med sig hem. Under vintersäsongen kommer en del av utemiljön att glasas in.

– Alldeles intill restaurangen bygger vi nu ett nytt klubbhus för båtklubben. Detta bygge kan vi finansiera tack vare uthyrningen till restaurangen, säger Pål Jensen. FBK:s hamnkontor kommer att ligga mellan det gamla och det nya klubbhuset.

– Det nya klubbhuset ser ut som en spegelbild av det tidigare som nu blivit restaurang. I slutet av juni ska det 120 kvm stora klubbhuset stå klart. Båtklubben har en stor ungdomsverksamhet, här finns till exempel en mycket aktiv seglingsskola. Även Sjöscouterna, Sjöräddningen och forskare från Lunds Universitet håller till i hamnområdet och vill gärna utöka sin verksamhet.