14 maj, 2014

Båtmotorstölderna fortsätter att öka – främst i Stockholm

Under första kvartalet 2014 polisanmäldes 278 båtmotorstölder, en ökning med 19 procent jämfört med samma period 2013. Flest stölder sker i Stockholms län och där har polisanmälningarna ökat med hela 44 procent. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Båtsäsongen har dragit igång vilket även märks i statistiken över båtmotorstölder. Siffror för första kvartalet visar på en ökning i landet med 19 procent jämfört med samma period förra året.

– Våren och försommaren är kritiska perioder. Allt fler båtar och nyservade motorer tas fram och ligger obevakade under vardagarna, något tjuvarna glädjes över, säger utredare Carina Birking på Larmtjänst.

Flest polisanmälningar kommer från Stockholms län där det under första kvartalet polisanmäldes 117 båtmotorstölder. Detta är en ökning med 44 procent jämfört med samma period 2013.

– Det är en oroväckande siffra och jag hoppas det är en tillfällig ökning, säger Carina Birking.

I Västra Götalands län har däremot stölderna gått ner. Under första kvartalet polisanmäldes 55 båtmotorstölder, en minskning med 28 procent. En av förklaringarna till minskningen kan vara båtsamverkan som allt fler båtklubbar i Västra Götaland ansluter sig till.

– Båtsamverkan är effektivt verktyg mot tjuvarna och vi ser att stölderna har minskat på de klubbar som har båtsamverkan. Dock har stölderna förflyttats till de klubbar som inte har båtsamverkan, säger Carina Birking.

Statistik och källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Larmtjänst.