Plastlektionerna till utställningen OUT TO SEA? lockade 3300 elever till Sjöfartsmuseet Akvariet – ett rekordhögt deltagande från skolor.
– Det är fantastiskt kul att vi fått sådan respons på utställningen och våra lektioner. Med lektionerna har vi velat lyfta problemen och möjligheterna med plast på ett inspirerande sätt. Vi vill väcka medvetenhet hos eleverna om vad de själva kan göra för att påverka för ett hållbart samhälle, säger Emma Having, utställningschef.
Under våren har Sjöfartsmuseet Akvariet erbjudit lektioner om plast till skolor i Göteborgsområdet och Bohuslän. Med olika ingångar på ämnet har eleverna skapat, utforskat och lärt sig om plastens roll för människor, samhället och vad som händer när den hamnar i naturen. Under utställningens tre månader har 130 lektioner hållits för totalt 3300 elever – siffror som är rekordhöga för Sjöfartsmuseet Akvariet. Lektionerna har gått under fyra olika teman och har anpassats för förskole- och gymnasieklasser samt SFI.
– Vi vill att eleverna ska börja fundera på vilken roll plasten har för dem och vad som händer med plasten om den hamnar i naturen. Det har varit viktigt att se på problemet både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Vad kan de göra i sin egen vardag? Och hur kan de hjälpa till att minska nedskräpningen? säger Emma Utgård, museipedagog.
I lektionen Plastverkstaden har myten om plasten ifrågasatts och eleverna har lärt sig om återvinning och har själva fått återanvända material och föremål i eget skapande. I Plaståldern och Plastsamhället har fokus legat på plasten som material och vilken roll den har för oss människor. Frågor kring hållbar konsumtion, för- och nackdelar med plastförpackningar och konsumentens makt har varit centrala. I lektionen Plastkusten har fokus varit plastens påverkan på djur, natur och ekosystem. Hur påverkar det marina skräpet Västkustens havsmiljö? Vad händer på ytan och på havsbottnarna?
Nu inleds utställningens sista vecka och på onsdag 14 maj blir det finissage på museet.
– Efter 18 maj ska utställningen vandra vidare till Belgien. Förhoppningsvis fortsätter OUT TO SEA? skapa medvetenhet och väcka intresse för det här miljöproblemet. Att våra lektioner har lockat så många lärare och elever visar verkligen att engagemanget för att förändra är stort. Det känns positivt inför framtiden, säger Emma Having.
OUT TO SEA? The Plastic Garbage Projectär en vandringsutställning som har producerats av Museum of Design Zurich. Den visas på Sjöfartsmuseet Akvariet i samarbete med Ren Kust i Bohuslän.