23 april, 2014

Läkemedelsverket ny partner till Initiativet Hållbara Hav

Läkemedelsverket välkomnas som partner till Initiativet Hållbara Hav (IHH) och ingår i den arbetsgrupp vilka tagit fram underlag till IHH:s miljöutställning som kommer att ha premiär i Almedalen.

– Initiativet Hållbara Hav har lyckats skapa en intressant plattform för vårt arbete mot en giftfri vardag. Med utgångspunkt från regering och riksdags nya etappmål om ökad miljöhänsyn i arbetet med läkemedel och ett ökat fokus på hormonstörande ämnen i bl.a. kosmetika ligger Initiativet helt rätt i tiden säger Charlotte Unger, Miljöchef Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har som ansvar och uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan. Läkemedelsverket är en statlig myndighet under Socialdepartementet vars målsättning är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Inom ansvarsområdet hör också att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Läkemedelsverket stödjer även forskning och innovation inom sina ansvarsområden.

– Vi är mycket glada över att Läkemedelsverket ansluter sig som partner och stödjer Initiativets arbete. De blir ytterligare en viktig partner som tillför kunskap om vad som händer när våra läkemedel hamnar i våra marina ekologiska system i Östersjön säger Göran Lindstedt, Vd för Initiativet Hållbara Hav.