17 april, 2014

Gullholmens affär invigs på påskafton

På påskaftonen återinvigs butiken på Gullholmen. Detta är möjligt tack vare ett samarbete mellan öbor, Orust kommun, Västra Götalandsregionen, Tempo/Axfood samt handlarna Rickard och Christopher Anderberg.

Under flera år har Gullholmens byalag, Föreningen Gullholmen och Gullholmens samfällighetsförening samarbetat med Orust kommun, Västtrafik och andra aktörer för att på olika sätt förbättra transporter och övrigt serviceutbud i skärgården.

Under försommaren 2013 färdigställdes den nya gemensamma parkeringsanläggningen för Käringön och Gullholmen i Tuvesvik. 1 600 platser finns tillgängliga och stora investeringar har gjorts av kommunen och samfälligheterna på respektive öar. Västtrafik har byggt en ny terminal för färjetrafiken och kommunen en ny godsterminal.

I översiktplaneringen har kommunen som mål att befolkningen skall öka i samtliga kustsamhällen så att dessa kan vidareutvecklas som levande helårssamhällen där tillgång på dagligvaruhandel är en förutsättning. Det är kommunens ambition att tillvarata och utveckla den potential som Orust har som turistmål genom att dels bevara och förbättra tillgängligheten till de stora natur- och kulturvärdena som finns här och dels satsa på en utbyggnad av olika typer av boendeanläggningar och aktiviteter. Genom satsning på en mer helårsinriktad turism i bred bemärkelse kan åtskilliga helårsarbeten skapas inom denna sektor. En ökad turism med denna inriktning kan också ge ett välbehövligt stöd för befintlig handel. En förutsättning för detta är att tillgång finns på affär med dagligvaror och annan turistservice. Den enda del av sysselsättningen som växer på västra Orust idag är verksamhet kopplat till besöksnäring och fritidsboende.

Ett trepartsavtal är nu påskrivet mellan handlare, GSF och Orust kommun som reglerar hyresavtal, underhåll och besiktningar. I trepartsavtalet regleras att butiken ska var helårsöppen med öppet under minst 4 dagar/vecka. I avtalet regleras också att om hyresavtalet upphör tar kommunen över de eventuella lån GSF tagit för upprustning av butiken.