3 april, 2014

Sir Robin Knox-Johnston seglar ut på ny ensamsegling

Sir Robin Knox-Johnston, 75, är en av världens mest kända seglare. I november ger hans sig ut på ett nytt äventyr när han deltar i den franska ensamseglingen Route de Rhum i sin Open 60 med namnet Grey Power.

Engelsmannen, som har adlats för sina bedrifter på de sju haven, har bland annat mycket annat grundat den nu pågående kappseglingen Clipper Round the World Yacht Race. Han var också den förste någonsin som seglade ensam non-stop redan 1968/69. Han kommer att delta i den tionde jubileumsupplagan av det 3 500 Nm långa Transatlantic race från St Malo i Frankrike till Guadeloupe med start 2 november.

Förra gången som Knox-Johnston deltog i den här tävlingen var 1982, då han seglade med sin 70-fots katamaran Olympus, mer känd som Sea Falcon. Han är tävlingens hittills äldsta deltagare med sina 75 år.

På frågan varför han har valt ensamseglingen Transatlantic Race vid 75 års ålder svarar Knox-Johnston så här:

– Att segla med i 2013 Rolex Sydney to Hobart Race påminde mig hur mycket jag tycker om spänningen av kappsegling på havet. Solosegling är där jag känner mig mest hemma – ingen annan kan utnyttja dig eller trycka ner dig. Du har allt i dina egna händer. Route de Rhum är en av klassikerna och en väldigt välkänd segling.

Under seglingen kommer deltagarna att korsa Biscaya sent i november innan de tar sikte på latare breddgrader och Guadeloupe.

Den första upplagan av tävlingen seglades 1978 och vanns av kanadensaren Mike Birch efter en superintressant finish. Under seglingen försvann den välkände franske seglaren Alain Colas spårlöst till sjöss.

2014 års race är öppet för singel- och flerskrovsbåtar i fyra klasser med totalt nästan 80 deltagare. Sir Robin seglar i Rhum klassen. Han börjar sina träningsseglingar efter att deltagarna i Clipper Round the World Yacht Race har gått i mål i juli.

Knox-Johnston firar 45-årsjubileet av sin circumnavigation 22 april i år. Seglingen tog 312 dagar.

Info om Route de Rhum: www.routedurhum.com

Info om Clipper Round the World Yacht Race: www.clipperroundtheworld.com