2 april, 2014

Läsglasögon och solglasögon i ett

Med Sunread bifokala solglasögon med läsruta får användaren alla funktionerna i högkvalitets solglasögon och samtidigt ett par läsglasögon i den styrkan man behöver.

Pressmeddelande

Genom att titta ner genom läsrutan när man håller huvudet stilla, kan man se klart på nära håll och sedan när du tittar rakt fram, ser du tydligt på längre avstånd. I och med läsrutan slipper man det frustrerande bytet mellan solglasögon och läsglasögon när man är ute i solen.

Syftet med att bära solglasögon är för de allra flesta att man lättare ska kunna se i starkt solljus. Det är också viktigt ur skyddsynpunkt då starkt solljus kan skada ögats lins. Man bör redan från tidig ålder börja använda solglasögon. Extra viktigt är det att skydda ögat när man befinner sig vid reflekterande ytor som snö, vatten och sandstränder. När ljuset reflekteras kan det bli så mycket strålning att ögats näthinna kan få brännskador. För att ge ögonen ett fullgott skydd bör man leta efter solglasögon som har UV400-skydd och CE-märkning. UV400 står för att skyddet gäller för ultra violett ljus upp till 400 nm.

Att solglasögonen bara har mörkt glas betyder inte att det skyddar bra. Faktum är att om UV400-skyddet inte är tillräckligt i ett par mörka glasögon så kan ögat skadas ännu mer då pupillen luras att vidgas ännu mer för att släppa in mer ljus. Grå glas ger i allmänhet bäst färgåtergivning. Plastglas PC (polycarbonat) ger bättre UV-skydd än mineralglas och TAC (Triacetate Lenses).

När vi åldras börjar vi märka att synen inte längre är som den en gång varit. Ungefär i 40-45 års-åldern börjar den fokuserande linsen i ögat, kristallinsen, bli att stelare och mindre elastisk. Detta resulterar i att linsen inte längre kan ändra läge för att anpassa ögat till seende på olika avstånd.

För en person med normal syn innebär detta att man får svårt att fokusera på nära håll medan man däremot ser bra på längre håll. Denna naturliga förändring kallas för ålderssynthet eller presbyopi och drabbar oss alla förr eller senare.

Detta kan dock korrigeras med hjälp av läsglasögon eller bifokala linser som hjälper oss att ställa om blicken så att vi kan se bra på olika avstånd. Styrkan som kan behövas vid ålderssynthet för att se klart på nära håll varierar mellan +1,5 till +2,5. Behöver man mer styrka än så kan det vara andra orsaker som spelar in och man bör då helst besöka en optiker.

Info: www.sunread.se