20 mars, 2014

Peter LeMarc får Orusts stora Evert Taube-pris 2014

Sångaren och artisten Peter LeMarc får Orusts stora Evert Taube-pris 2014. Det är ett lyrikpris instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med TaubeSpelen.

Motiveringen är följande:
Peter LeMarc har sedan slutet av 1980-talet varit en av Sveriges största låtskrivare och artister. Hans sångtexter är små välformulerade berättelser som står för sig själv. Många texter beskriver drömmar, längtan och kärlek. Inte sällan har texterna en smärta, formulerad så som bara stora textförfattare kan beskriva den.

Det finns många paralleller mellan Evert Taubes och Peters författarskap. De tar upp den sociala samvaron och de existentiella frågorna. Texterna är tidsdokument i form av platser och historik. Dessutom är kärleken ett genomgående tema, både den lyckliga och den smärtsamma.

Att Peter liksom Evert Taube både inspirerar och beundras märks då deras material ofta framförs av andra artister. Peter LeMarc har med sitt författarskap visat att han är en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris.

Priset kommer att delas ut på Orustdagen 14 juni på Tofta Gård. Förutom prisceremoni blir det framträdande av Sven-Bertil Taube och lokala artister.

Peter LeMarc tackar:
– Jag är oerhört hedrad och smickrad att få motta Orusts Stora Evert Taube-pris. I sitt skrivande visar Evert Taube en fantastisk berättarådra och som textförfattare är det roligt att bli förknippad med honom, säger han.

– Det är också fantastiskt att det här priset finns. En stor eloge till instiftarna för det är en nödvändighet och mycket viktigt att värna om och entusiasmera sångskrivare som använder det svenska språket. Varje uppmuntran behövs, så ett stort tack för priset.