11 mars, 2014

Galeon 560 Skydeck – de allra första bilderna

Här är de första bilderna på den helt nya Galeon 560 Skydeck. Båten är än så länge på projektstadiet, men den kommer med all sannolikhet att sättas i produktion.

Polska Galeon har redan presenterat flera modeller i sin serie med namnet Skydeck. Därför kommer knappast den senaste 56-fotaren som någon nyhet. Den här båten har en sorts halvflybridge där förare och passagerare sitter en bit akterut men ändå har god sikt föröver. Förarplatsen kan jämföras med den halvflybridge som finns på till exempel Bavarias senaste 420 Coupé.

Båten har en rad finesser. Bland annat ett tak som med en enkel knapptryckning förvandlar den från en stängd kabinbåt till en mer öppen båt med gott om luft- och ljusinsläpp ovanför både förare och passagerare.

Trots att det här är en båt med linjer som påminner om en betydligt mindre hard top är det en mycket praktisk båt som kan ge fullt skydd åt besättning och passagerare. När taket är stängt skyddas flybridge från UV-strålar, vatten med mera.

Båten har bland annat tydliga luftintag till motorn akter om salongens fönster, vilket Galeon säger ger mer ett intryck av en supercar än en båt. De extra luftintagen ska även ge bättre prestanda eftersom motorerna får mer luft och därmed bättre effekt.

Layouten i 560 Skydeck har ritats med tanke på att skapa en luftig inredning med goda sociala utrymmen. Skydeck 560 har bland annat två sittutrymmen med sikt framåt, ungefär som på Galeons framgångsrika modell 430 Skydeck. Vidare har den en J-formad soffa och en centralt placerad förarplats där instrumentpanelen automatiskt sänks ned när taket stängs.

Under däck är layouten ungefär densamma som på systerbåten Galeon 550 Fly. Det innebär tre fullstora kabiner med totalt sex kojplatser och gott om stuvutrymmen. Ägarkabinen har extra garderober och bord och samtliga badrum är utrustade med separata duschar. Ett system med skjutdörrar i gästkabinen förvandlar enkelt dubbelbädden där till en stor bädd.

Båten har även gott om plats för ”vattenleksaker” och den har bland annat ett garage med hydraulisk plattform för jollar och en RIB.

Båten finns med flera val av antingen Volvo Penta IPS-motorer eller stern drive. För designen svarar Tony Castro Design.

Tekniska fakta
Längd: 15,85 m
Bredd: 4,8 m
Djupgående: 1 m
Info: www.galeon.se