10 mars, 2014

Kvinnors syn på båtar – All Aboard visas i Bohuslän

På internationella kvinnodagen 8 mars invigde Bohusläns museum en utställning kring idébåten ALL ABOARD. Projektet, egentligen inte alls är en färdig båt, har bland annat beskrivits som en kvinnobåt eftersom det har utvecklats efter intervjuer med över 300 kvinnor. I dagens nummer av Bohusläningen finns en ny artikel om utställningen.

Kvinnorna har berättat om vad de tycker är besvärligt, opraktiskt och farligt ombord i familjens fritidsbåt och saker som de vill ändra på.

Bland de många viktiga frågorna som kvinnorna ställde märktes till exempel:

”Måste jag vara stor och stark för att segla? Hur ska jag orka dra upp min man om han trillar överbord? Varför kan man inte enkelt torka sjöblöta kläder?

Resultatet blev en båt som möter kvinnors önskemål utan att exkludera mäns och därför blir bättre för alla. Här finns många spännande lösningar på vardagsproblem, lösningar som är tänkta att inspirera tillverkare i båtbranschen.

Redan har till exempel företaget Båtsystem i Göteborg utvecklat en sittbrunnsbastu, som visades på Öppna Varv 2013 i en äldre men nyrenoverad Hallberg-Rassy segelbåt. Målet är att behålla och gärna öka antalet kvinnor på sjön. På så sätt bredda kundunderlaget för fritidsbåtar.

Det övergripande målet är ökad konkurrenskraft för svensk båtindustri. Initiativet kommer från Svenskt Marintekniskt Forum, en organisation som arbetar för att utveckla den maritima industrin i Sverige. De fick 22 företag och organisationer från olika branscher att samverka kring idébåten, som visades första gången 2012 på Allt för sjön på Stockholmsmässan.

De största finansiärerna är Vinnova, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen. Idébåten byggdes av Space Production i Göteborg. Projektledare var Camilla Tonnqvist Palmertz och Tatiana Butovitsch Temm från affärsutvecklingsföretaget Ampersand. De har sina rötter i Volvo Personvagnars konceptbil YCC, den så kallade tjejbilen, och har använt samma metodik för att få fram idéer som svarar mot kundernas önskemål.

Artikeln i Bohusläningen: http://bohuslaningen.se/nyheter/uddevalla/1.2930017-baten-som-bygger-pa-kvinnors-ideer