10 mars, 2014

Alternativ metod att behandla botten – utan bottenfärg

SonicShield Antifouling System, som är ett beväxningsskydd för båtbottnar finns nu i Sverige. Företaget Viking Yachting, som säger sig ha goda erfarenheter av bottenbeväxningsskydd, med ultraljud presenterar nu en vidareutvecklad produkt med högre effekt, flera sändare, underspänningsskydd och tidsstyrd avstängningsfunktion.

Metoden går ut på att sändare monteras på insidan av skrovet (således behövs ingen håltagning). Enheten sänder ut ultraljud i skrovet som motverkar uppkomsten av alger, vilket är näringskällan för havstulpaner.

Propeller, trimplan, drev och roder kan behöva skyddas med vanlig bottenfärg, då dessa är isolerade från skrovet som gör att ultraljudet inte är lika effektivt på dessa delar, som på skrovet. Detta varierar något mellan olika båtmodeller och hemmahamn.

Med SonicShield Antifouling System får båtägaren:
• Drastiskt minskat behov av bottenmålning.
• Mindre jobb, med att skrapa tulpaner och måla.
• Minskade kostnader för årligt underhåll.
• Stora fördelar för miljö, hamnar och hav.

SonicShield säljs i Sverige av Viking Yachting. Priset är från 9 240 kr och systemet kan användas på de allra flesta fritidsbåtar, katamaraner, arbetsbåtar och kommersiella fartyg. Strömförbrukningen vid 12 V är i snitt är låga 0,4 A. Systemet fungerar på 12/24 V och 110/240 V.

När båten är inkopplad till landström belastas ej båtens batteribank. SonicShield finns installerad på båtar över hela världen, t.ex. Medelhavet, Skandinavien, USA, England, Fjärran- och Mellanöstern.

Info: www.vikingyachting.se

Kommentarer

Janne Utbult 18:25:34 2014-03-18

Det ser bra ut. För info kan jag säga att vi är försiktiga med att "ta i" hur bra effekten är på roder propeller drev trimplan, men jag kan säga till Dig att:
Roder är nästan i alla fall helt fria från beväxning.
Propeller med detta nya system som har dubbel effekt kommer få ett bra skydd och utan att lova för mkt kommer de flesta propellrar vara betydligt mer rena från havstulpaner eller helt rena från dem. Problemet är inte helt lätt då zinkanoder material i propellern spelar in bl.a. Vi håller på med experiment här på västkusten med att t.ex förkoppra propellrar.
Drev. Ja du ser på den finska undersökningen. Efter en säsong på ett helt oskyddagt drev hade det kommet väldig få och väldigt små havstulpaner som gick mkt lätt att få bort. med tryckvatten och eller lätt. skrubbning.
Trimplan. Också betydligt bättre än vårt tidigare system . Då de ligger ibland i marvatten kan man här få en del beväxning av grönalger liksom även kan komma lite i vattenlinjen. Det är mkt lätt att borsta bort om det dyker upp på sensommaren eller hösten. Olika från båt till båt och plats tilkl plats. Vi tror mycket på det här Lars-Åke.

Följare 15:39:15 2014-03-25

Ja det är lätt att skriva att det fungerar… kola in länken: http://www.ybw.com/forums/showthread.php?386170-Sonic-Shield-does-it-work
Referera till Finland och bräkt vatten är ju sådär.. Får man sjötulpaner finns redan det första slammet på botten som tulpanen faster I och då fungerar det inte.
Kan man limma en sändare I botten som grenar ut I propeller och drev..Dessa är ju isolerade från skrovet med bussningar, motorupphängningar etc.
Be ett av klassningabolagen verifier detta system på en båt på västkusten utan giftig antifauling I ett år som bevis.
Upp till bevis.

Undrande 15:57:27 2014-03-25

Vore kul att få en förklaring av Utbult på vad följare skriver. Signal är en vibration och den kan inte gå genom gummi som motorupphängning etc som ligger mellan skrov och drev/axel. Varför försvinner zinken?? det är ju en signal eller?

Djurskydd 17:14:54 2014-03-25

Vilken effekt används för ultraljudet?
Hur mycket stör detta djuren i havet?
Det är välkänt att valar och delfiner lider av högeffekts ultraljud.

Pelle Pinbult 13:37:36 2014-03-26

Tycker nog detta är lättlösta problem.
Lägg upp referenser med namn och nummer till den som skriver att detta fungerar så visar det sig vad som är sant. Inga referenser ja ni fattar..

janne Utbult 17:10:18 2014-04-04

Till undrande: Ultraljudet går ut i skrovet där det har direktkontakt men även ut i vattnet c:a från skrovet vilket gör att även propeller,trimplan,drev roder får en skyddande effekt. Vi har 4 års erfarhet av ultraljud och över 5000 system är sålda så det finns många refernser. Skicka mail till Viking yachting så ska Du få dem.

Till djurskydd. Det finns många typer av ultraljud som du vet t.ex i medicinskt bruk (används vid undersökning av foster bl.a) till mkt starkt ultraljud som används i industrin med helt andra effekter När. Sonic Shield används som har mkt svaga signaler kommer fiskarna snarare mer och närmare skrovet än innan. De verkar inte ha det minsta obehag av detta svaga ultraljud. Snarare kommer de och äter på skrovet av ev sly när båten inte har någon giftfärg i botten. Vi har haft kontakt med Chalmers och Forskare havs och Fiskemiljö på västkusten som inte på något sätt har avrått från att andvända Ultraljud i den form som Sonic Shield ger. Om du ser på vår hemsida så finns svaren redan där på de frågor du ställer.

Till Pelle Pinnbult Det finns många refernenser – för den som är intresserad. Att påstå motsatsen är inte sanningsenligt. T.ex har Baltic Yachts använt Sonic Shield med framgång på ett antal båtar från 70-140 fot med mycket goda erfarenheter. Engleska militären använder det med framgång + många många flera med mycket goda erfarenheter. Ska vi försöka hålla det här sakligt tack. Se respektive hemsidor på Ultraljudsystemen så hittar du massor av refernser. Själva har vi ett antal t.ex på svenska västkusten. Du får nog läsa på lite och återkomma.

Djurskydd 14:50:40 2014-04-07

Valar och delfiner är inte fiskar.

Kent 10:19:32 2014-04-10

Detta har jag använt i två år, (se länk)
1:a året var det ingen påväxt alls. 2:a året hade jag två st havstulpaner, en på drevet och en på propellern.
Fettet är giftfritt men havstulpanerna kan inte få fäste på det.

http://marint.standin.nu

Janne Utbult 16:26:31 2015-03-27

Om djurlivet. Däggdjur uppfattar ultraljud – inte fiskar. Tänk på nästan alla båtar redan har ultraljud i form av ekolod.
Dess effekt är 400-2-3000watt och går hundratals meter i ljupet. SonicShield lämnar 5-15watts uteffekt och går 2m högst ut från skrovet. Så det med djurlivet kan man helt bortse ifrån.

Janne Utbult 16:33:27 2015-03-27

Det finns gott om referenser både för ostkust och västkust – båtar som inte målat botten på över 5 år. Bar kontakta viking viking yachting så skickar vi dem. De går får inte plats i det här forumet. Vad kan du mer begära en fakta från kunder som använder metoden och köpt den för normalpris.