7 mars, 2014

Andra generationens Buster X från Fiskars

I utvecklingen av nya Buster X – den andra generationen av Buster X – prioriterades goda och flexibla innerutrymmen samt utmärkt sjöduglighet.

Den flexibla och mångsidiga Buster X för sju personer är Fiskars Boats största nyhet för modellåret 2014. Den strax över fem meter långa öppna båten är lillebror till Buster XL som har blivit väl emottagen bland kunder och journalister. I utvecklingen av Buster X prioriterades goda och flexibla utrymmen samt utmärkt sjöduglighet.

– Vi kommer att fortsätta vårt långsiktiga utvecklingsarbete vars resultat är synliga på Buster SuperMagnum och på den nya Buster Cabin. Båten har ännu bättre egenskaper i grov sjö och även ergonomin har utvecklats. På Buster X -skrovet har vi lyckats förena utmärkt sjöduglighet med en mycket låg planingströskel, både när båten är tungt lastad eller vid lägre motoreffekt, säger Anders Kurtén, produktutvecklingsdirektör för Fiskars båtaffärsverksamhet.

Den första modellen av Buster X lanserades år 2006 och den nya modellen är helt förnyad. Båten har blivit 10 centimeter längre, men vikten är samma som tidigare, 480 kilo. Båtens ökade längd och det nya skrovet ger ännu bättre köregenskaper och klart ökade innerutrymmen. Båten är behagligt stabil även i hamn.

Även den minsta rekommenderade motoreffekten är tillräcklig för Buster X. Båten börjar plana utan problem redan med en 50 hk utombordsmotor och med sju personer ombord. Med den största 70 hk motor är topphastigheten 33–34 knop.

Buster X har mycket rymliga och flexibla innerutrymmen. Den ökade längden har utnyttjats till fullo i sittbrunnen bakom pulpeterna.

Båtens plexivindrutor sträcker sig runt båtens sidor och skyddar även baksätespassagerare mot fartvind och vatten. Den fasta dubbeldörren är standard. I förarpulpeten kan man flushmontera en 8 tums plotter.

Det nya kapellgaraget, vars lock fungerar som ryggstöd för aktersoffan, tar betydligt mindre plats och ger mer utrymme för passagerarna i aktersoffan. Akterns sitt/stuvboxar kan tas bort, vilket ger mer utrymme för fiske, lastning av båten eller för transport av skrymmande last.

Båten har en fast bränsletank som rymmer 100 liter, vilket ger Buster X klassens bästa aktionsradie, oavsett motorstorlek. I aktern finns praktiska akterplattformar för exempelvis bad. I standardutrustningen ingår NFB-styrning som ger exakt och komfortabel styrning. Som tillval kan båtens utrustas med trimplan.

Tekniska fakta
Längd: 5,25 m
Bredd: 2,01 m
Torrvikt: 480 kg
Bottens v-vinkel: 20,5°
Rek motoreffekt: 50–70 hk
Info: www.buster.fi