7 mars, 2014

Segla och upptäck Kroatiens sagolika skärgård

För de allra flesta som lever för båtliv, att känna hur håret lyfter med vinden och höra vattnets taktfasta kluckande mot kölen, är den nuvarande perioden av året den absolut långsammaste att genomleva. Agnes Stenlund skriver här om hur det är att segla i Kroatien.

Det känns som att det var år sedan en sist fick kasta loss och ta sig en tur på sjön, men som tur är finns det alternativ till att bara vänta. Kroatien med sitt unika ölandskap har otaliga gånger benämnts som ett paradis, och avsett om du föredrar motor- eller segelbåt så stundar snart säsongen i södra Europa.

Denna guide ger tips för att hjälpa dig till en glittrande horisont, kittlande känsla av varm vattenyta mot fingertopparna och en färgsprakande undervattensvärld som glider förbi under fötterna.

Varför Kroatien?
Kroatiens popularitet är inte riktigt lika väletablerad som exempelvis Frankrike eller Spaniens, vilket gör landet till ett lite extra spännande resmål. Naturen skiljer sig mycket från den som vi i Sverige är vana vid med färger som går i pastell, honung och klarblått, och så fort en kliver ur flygplanet märks den exotiska skillnaden i luft och dofter.

Trots att priserna i Kroatien har stigit på senare år så är det fortfarande ett av de mer ekonomiskt fördelaktiga länderna som du kan välja att resa till vid Medelhavet. Med utbredda vindisktrikt, borgliknande städer och idylliska fiskebyar finns mycket att ta del av när ni stannar till en stund vid någon av de många öarna som erbjuds.

Ta hjälp eller styr båten själv
Båtluffen i Kroatien kommer i många varianter, allt för att alla som känner sig frestade ska ha en möjlighet att delta. Ett sätt att göra det på är att hyra en båt med en skeppare, eller hel besättning om så önskas, som tar hand om allt det praktiska så att ni kan spendera semestern med att koppla av, bada och läsa, utan att behöva bekymra er om båtens manövering.

Mer vana seglare väljer ofta att begränsa sig till att bara hyra båten, då halva tjusningen faktiskt ligger i att styra och hålla utkik. Det är klokt att göra klart bokning av båt innan ni åker. Kolla även upp kartor och planera sjöväg innan det bli dags att ge sig ut på vågorna, för då landet består av fler än 1180 öar så är improvisation lite väl riskabelt.

Tänk ut vad som är viktigast: Tid på vatten eller tid på land? Hur lång är distansen mellan öarna och hur lång tid tar den biten att åka?

Välj rätt bland öarna
Vilken ö som är den absolut bästa är givetvis en smaksak, och det finns därför inget rätt svar som passar alla. Utanför kusten i jämnhöjd med Split finns många öar som har blivit populära och välkända i seglingsändamål, mycket på grund av den angenäma kombinationen av puls och lugn. En av dessa heter Hvar och rekommenderas för alla sällskap och personligheter.

Vissa verkar ha uppfattat situationen som att ön bara är till för människor med guldfickor, men tätheten av välbärgade kommer sig snarare av de fantastiska miljöerna än av priserna. Naturen är magisk, atmosfären andas semester och stränderna är lena och vita. Om en letar efter en mindre tillrättalagd tillvaro är ön Vis värd att styra båten emot. Där trängs historiska sevärdheter med vacker arkitektur längs slingrande kullerstensgator, maten är utsökt och solen verkar aldrig vilja gå i moln. Stränderna är välskötta och kanske extra lämpliga för en familj med barn.

Ingen strand har dock ett sådant rykte som Zlatni Rat, belägen på ön Brac som också återfinns i närheten av Split, där len småsten omfamnas av klart, turkosfärgat vatten.

Agnes Stenlund
Text är skriven i samarbete med Expedia Kroatien
Info: http://www.expedia.se/vc/resor/kroatien