7 mars, 2014

Långsiktigt avtal mellan landstinget och Skärgårdsstiftelsen behövs

För att Skärgårdsstiftelsen ska få bättre möjligheter till planering, framförhållning och utveckling behöver ett långsiktigt avtal mellan huvudfinansiären, Stockholms läns landsting, och Skärgårdsstiftelsen tas fram. Det säger Gustav Hemming, (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Skärgårdsstiftelsen har under de senaste åren arbetat intensivt för att få en modernare styrning och bättre överblick och strategier för sina byggnader och sin verksamhet. Stiftelsen bedömer bland annat att det krävs investeringar på 134 miljoner kronor under de kommande fem åren för att komma tillrätta med renoveringsbehov och åtgärdandet av avloppsanläggningar. Till det tillkommer ett antal andra stora utgifter som i dagsläget inte ryms i befintlig budgetram.

– känns bra att vi äntligen vet hur stora behoven är, samtidigt som den grundliga undersökningen visar att behoven är större än vi trott, säger Gustav Hemming (C).

– Det är viktigt att samtal mellan landstinget och Skärgårdsstiftelsen kommer igång så snart som möjligt för att nå en långsiktig lösning på de utmaningar som Stiftelsen står inför. I vissa fall riskerar det att bli mer kostsamt ju längre man väntar, säger Gustav Hemming (C).

Skärgårdsstiftelsens intäkter består till hälften av ett årligt bidrag från landstinget på ca 41 miljoner kronor, till hälften av hyror och arrenden från entreprenörerna som driver värdshus och vandrarhem samt de 16 skärgårdsjordbruken. Stiftelsens uppdrag handlar både om att vårda natur- och kulturmiljöer i skärgården och att underlätta för besökare, turister och det rörliga friluftslivet att kunna ta del av skärgårdsmiljön.

– Skärgårdsstiftelsen arbetar idag offensivt med att locka fler besökare till skärgården, men också för att skapa bättre lönsamhet och bärkraft för våra arrendatorer och entreprenörer. Ett långsiktigt avtal med landstinget är viktigt för att vi ska kunna fullfölja dessa satsningar som på sikt kan minska beroendet av skattepengar, säger Gustav Hemming (C).

Fakta
Skärgårdsstiftelsens äger 12 procent av skärgårdens marker och på dessa finns ca 3000 byggnadsverk som hyrs ut som permanentbostäder, fritidshus, vandrarhem, krogar, butiker, campinganläggningar, bryggor och aktiva jordbruk.

Stiftelsens uppdrag omfattar bland annat fastighetsförvaltning, byggnads-, natur- och kulturvård, miljöarbete, tillsyn, viss infrastruktur, besöksinformation och besöksattraktioner.