7 mars, 2014

Vill sätta in elbåtar mellan Norr- och Söder Mälarstrand

Trafiknämnden i Stockholms läns landsting kommer 11 mars besluta om en ny båtlinje mellan Söder Mälarstrand – Kungsholmstorg – Klara Mälarstrand. Den nya båtlinjen bör trafikeras av miljövänliga snabba elbåtar, säger företrädare för Centerpartiet i Stockholms läns landsting.

Pendelbåtstrafiken Söder Mälarstrand – Kungsholmstorg – Klara Mälarstrand kommer spela en viktig roll i kollektivtrafiksystemet och möjliggör
alternativa och snabbare resor över Mälarsnittet. Den nya båtlinjen kommer att starta den 1 juli 2015.

– En sådan båtlinje kan exempelvis skapa snabbare resor för den som cyklar, genom att erbjuda en genväg över vattnet, säger Gustav Hemming (C).

– När ny båttrafik introduceras ska den ha minsta möjliga miljöpåverkan. Teknikutvecklingen för båtar går snabbt framåt och vi vill att SL ligger i framkant när det gäller att testa och introducera ny teknik, säger Bosse Andersson (C).

Centerpartiet fick i landstingsbudgeten för 2014 igenom en satsning på en eldriven båt för att komplettera Sjövägen som går sträckan Lidingö – Nacka Strand – Nybrokajen. Den båten byggs just nu och planeras vara i trafik till september 2014. Även den nya båtlinjen bör trafikeras av elbåtar anser Centerpartiet.

– Eldrift är framtidens lösning för kollektivtrafiken på Stockholms vatten. Förutom att vara energisnåla och kraftigt minska utsläppen så är de även tystgående, säger Gustav Hemming (C).