6 mars, 2014

Vinnare i tävlingen Ökända grund

Ulf Suhr vann första pris och Martin Hummerhielm andra pris i den tävling om ökända grund som arrangerades av Sjöfartsverket i samarbete med Transportstyrelsen och Stockholmradio. Anders Grinneby (bilden) vann priset för bästa motivering.

Det vinnande bidraget handlar om ett grund som ligger i kanten av farleden mellan V:a Stendörren och Oxelösund, i Södermanlandsskärgård. Grundet är beläget vid ön Toftas SO spets. I sjökortet har undervattensstenen förts in och 3m djupkurvan har utökats.

Smaragdseglaren Anders Grinneby, medlem i Geddeholms båtklubb, vann priset för bästa motivering. Han hade konstaterat att en sten som funnits på sjökortet i många år inte fanns. Genom att ro upprepade gånger ro över stenen utan bottenkänning kunde han bevisa detta.
Anders motivering:

”Jag har vid flera tillfällen då det varit en del vågor undrat varför inte stenen (eller “land area” som det står i definitionen) syns i verkligheten åtminstone som ett grund i vattenlinjen. Jag testade därför med en roddbåt och det går utmärkt att ro rakt över stenen. Det är ju svårt att veta exakt position men jag har testat djupet med årorna 1,5-2 m utan att få någon bottenkänning i området.”

Bildtext:
Anders Grinneby.