28 februari, 2014

Vind i seglen igen för båtbranschen

Det ser ut att bli en mycket bra upplaga av Allt för sjön i Stockholm, som i är hålls 1–9 mars. – Det allmänna läget känns väldigt bra inför mässan, säger Thomas Sandberg, som i år gör sin sista mässa innan han lämnar över till den nya projektledaren, Hanse Thorslund.

– Innan vi gick på ledighet hade vi 91 procent av vår budget bokad. Det är jättebra. I mitten av januari hade vi 21 segelbåtar med bland andra Hanse, Bavaria, Diva, Beneteau 55, Najad 440 och tre båtar från Dufour inbokade.

Även på motorbåtssidan blir det en bred uppslutning på Allt för sjön. Sealine, Marex, Westline, Beneteau, Delta, Nimbus, Princess, Fairline, Anytec är alla inbokade. Liksom bland segelbåtarna väntar flera världs- och Sverigepremiärer.

Förra året hade de finska båtföretagen en stor gemensam monter. I år fortsätter de med den lyckade satsningen.

– De finska båtföretagen gör en riktigt professionell satsning. På 2 300 m2 visas det bästa från finsk båtindustri med ungefär samma upplägg som 2013.

Bland de övriga nyheterna på Stockholmsmässan märks att Frydenbø Marine AS (före detta Fische Marine) har utökat med en stor monter på 400 + 105 m2.
Även Brunswick och Yamaha finns med i stora montrar med sina motorer och båtmärken.

– Totalt blir det ungefär samma antal utställare som ifjol, det vill säga cirka 430 stycken.

Även för publiken är det väl sörjt för att Allt för sjön blir en upplevelse för hela familjen. Bland blir det en hel avdelning för framtidens snabbseglare och en gammelbåtsavdelning med temat ”Den älskade snipan” i samarbete med Veteranbåtsföreningen och Pierre Dunbar.

En annan nyhet är att Stockholmsmässan och Initiativet Hållbara Hav har inlett ett samarbete med syfte att föra in hållbarhetsfrågorna och ett miljöperspektiv som en naturlig del av Allt för sjön-konceptet.

– Allt för sjön, Europas äldsta båtmässa, är oerhört stolta och glada över att hittat en sådan stark partner i miljöfrågan som Hållbara hav. Jag har länge funderat över hur vi på ett smidigt och trovärdigt sätt ska närma oss miljöfrågan, och nu har vi hittat den bästa av vägar, säger Thomas Sandberg.

Målet är att öka medvetenheten kring miljöfrågorna hos den båtintresserade allmänheten samtidigt som vi för ut de senaste forskningsrönen och informerar om lagar och regler på området via vårt samarbete med miljödepartementet. Visionen är att påverka beteendet hos den enskilda individen såväl som branschen i sin helhet så att vi lämnar efter oss en friskare Östersjö än den vi tog emot.

Centrum för miljötorget under mässdagarna blir Initiativets nya miljöutställning som visas för första gången och handlar om kemikalier och läkemedel i Östersjön. Utställningen är den andra generationen i samarbetet med Stockholms universitet. Den första utställningen ”Östersjön

– Vem bryr sig…” är tillsammans med Initiativet Hållbara Hav nominerat till Nordiska Rådets Miljöpris 2013 och presenteras i en digital form under hösten och lanseras på sju språk för att nå ut med gemensam kunskap till alla länder kring Östersjön.
Lars-Åke Redéen