26 februari, 2014

Årets Sjöräddare utses på Allt för sjön

Varje år utser Sjöräddningssällskapet (SSRS) Årets Sjöräddare. Av 2013 års 827 sjöräddningslarm och 502 sjöambulanstransporter har tolv uppdrag nominerats. Vinnarna koras på båtmässan Allt för sjön i Stockholm på fredag.

Fredagen är bara öppen för bransch, press och speciellt inbjudna, men på lördag öppnar Stockholms båtmässa för allmänheten.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 000 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i 70 % av all sjöräddning i Sverige, helt utan krav på ersättning.

Förra året utförde Sjöräddningssällskapet 827 sjöräddningsuppdrag och 502 sjöambulanstransporter. Det är en ökning med nära 20 procent jämfört med föregående år. Samtidigt ökade de förebyggande utryckningarna (kostnadsfri hjälp för medlemmar innan läget utvecklats till att bli akut) från 1 978 till 2 485 fall.

– Att Sjöräddningssällskapet kan se tillbaka på vårt mest hektiska år någonsin har givetvis med den varma och soliga sommaren att göra, men vi tror också att allt fler upptäcker båtlivet och väljer att visas i och runt våra vatten. Vi får också allt fler medlemmar, vilket är väldigt positivt för främjandet av ett säkrare liv till sjöss, säger Rolf Westerström, Sjöräddningssällskapets vd.

De tolv nominerade sjöräddningsstationerna är (läs om alla räddningsinsatser och frivilliga sjöräddare via länken nedan): RS Loftahammar, RS Dalarö, RS Käringön, RS Vändburg/ Burgsvik, RS Böda, RS Trosa, RS Kalmar, RS Piteå, RS Strömstad, RS Örnsköldsvik, RS Härnösand och RS Trelleborg.