21 februari, 2014

Viggo – ny modern båtserie i aluminium från Öregrund

Efter de senaste årens explosionsartade utveckling av motorbåtar aluminium introduceras nu ännu ett nytt märka. Den här gången är det helsvenska Viggo från Öregrunds Marinservice som gör entré. Av de första bilderna att döma är det en riktig tuffing.

VIGGO BOATS från Öregrundsvarvet står för kämpe, styrka, kraft, modern design och social kompetens. Företaget lanserar nu den första modellen i ett större kommande modellprogram.

VIGGO X8 är framtagen utifrån många års erfarenhet, kundens krav på en modern båt anpassad för dagens stora motorer med trygghet i hela fartområdet i alla typer av väder och vind. Med en helt ny design, nytt skrovkoncept, en välplanerad förarmiljö och flera nya tekniska lösningar.

Sjöegenskaper, komfort, prestanda är självklara egenskaper i VIGGO X8:s design, konstruktion och val av utrustning. Men i VIGGO har vi också lagt stor vikt vid ordet säkerhet. De flesta skrov i dag är tillverkade i en tid när farterna var lägre och hästkrafterna färre. För att klara dagens stora motorer och höga farter är skrov med en balanserad tyngdpunkt avgörande. Det är något som VIGGO BOATS tagit fasta på i sin design, konstruktion och produktion.

VIGGO X8 blir därför den optimala båten utifrån nämnda kriterier och levererar vad som skall krävas av en ny modern båt som passar för alla typer av framfart i skärgården – Nöje, fart, vattensport, transport, skönt mys och tuffa förhållanden. Så bekanta Er med Viggo X8 och ”känn skillnaden”.

VIGGO produceras i Sverige av Öregrund Marine Service AB, ett systerbolag till Öregrundsvarvet AB.

Skrovet har ett stort längd/bredd förhållande, för att ge riktigt bra sjöegenskaper med en inte alltför bred åkyta vid körning i vågor. 24 graders bottenvinkel i aktern, för att ge båten mjuk gång i vågor och stabilitet vid höga farter.

Båten har trimplan som standard, för att man ska kunna köra aktivt i humpfartsområdet (8–20knop), samt kompensera för sidvind, förskjuten last men även för användande vid aktiv körning i motsjö, som option kan man även få trimplansmanöver på spakar vid ratten (gäller dock inte om man redan har valt att ha fotgas). Trimplanens position indikeras tydligt på instrumentpanelen.

Aluminiumskrovet och den bärande strukturen innanför, är av högsta klass, med avseende på materialval och detaljutförande, detta för att få ett skrov som håller för hård körning, samt en optimerad och låg tyngdpunkt (låg tyngdpunkt gör båten säkrare och enklare att hantera) med minimal vikt. Aluminium kvalitén som vi använder har en mycket hög hållfasthet, EN AW-5083-H116, den har högre hållfasthet än t.ex. 5083-H111 som kanske är den vanligaste legeringen vid båtbygge.

Tekniska fakta
Längd l.ö.a: 8,20 m
Bredd b.max 2,30 m
Vikt: fr 1600 kg
Motorstyrka : 250–350 hk
Max fartområde: 45–55+ knop
Djupgående : ca 1,0 m
Bränsletank : 250 liter
Bottenvinkel : 24 grader
Antal personer : 7
Kategori : C

Info: www.oregrundmarine.se