20 februari, 2014

Anna-Karin S. Öjerskog bloggar med Båtliv

Anna-Karin S. Öjerskog är en av våra framgångsrika seglare. Hon har bland annat seglat match racing på elitnivå. Nu kan du följa Anna-Karins utmaningar på en egen blogg här på Båtlivs hemsida. Hon kommer bland annat att skriva om förberedelserna inför årets ÅFV Offshore Race tillsammans med äventyraren Renata Chlumska. De träffades för två år sedan på Båtmässan i Göteborg för första gången. Anna-Karin var moderator i samband med att Renata skulle föreläsa om sitt äventyr att paddla (och cykla) runt USA på drygt 400 dagar. Anna-Karin hade avslutat sin seglingskarriär ett par år tidigare (VM-guld och VM-silver som främsta meriter) och kände att hon behövde en ny, fysisk och mental utmaning i sitt liv.

– Paddling lockade mig och jag tog mod till mig att där och då fråga Renata om hon kunde tänka sig att coacha mig att genomföra världens längsta paddlingstävling, Dalslands Kanotmaraton+ 55 km. Min enda erfarenhet av paddling var skolavslutningen i 9:an med plåtkanadensare där fokus låg på killarna snarare än paddlingen.. Renata svarade omgående: “Det gör jag gärna men då måste du lära mig att segla”, vilket hon aldrig gjort. sagt och gjort, vi tog i hand på det och på den vägen är det. Med Renatas hjälp lyckades jag genomföra DKM+ på 7 timmar och 30 minuter. Paddlingen har sedan dess blivit en del av mitt liv som en del av att få fantastiska naturupplevelser och träning, säger Anna-Karin S. Öjerskog.

– I och med Båtmässan 2014 gick startskottet för Renatas seglingssatsning. Det blir en grundlig sådan som börjar med teoriutbildning på UK Syversen Segelmakeri i Mölndal, där hon får lära sig aerodynamik och krafter kring segel. Av MMA-coachen Joel Löwenberg får hon styrketräning anpassad för segling och när isen släppt tar jag med henne ut att segla i jolle för att hon ska få in känslan. Senare i vår ska vi segla stor båt och den stora finalen blir att vi två ska delta på Sveriges största havskappsegling, ÅF Offshore Race (fd Gotland Runt) i slutet av juni. Vi är ute flera dygn och deltar på en av de vassaste tävlingsbåtarna i startfältet. Det finns också planer på att eventuellt delta i en internationell kappsegling i höst.
Anna-Karin och Renata fortsätter att hjälpa varandra med att lyckas genomföra saker de föresätter sig.

– Renata ska coacha mig att genomföra Halvvättern i sommar (som en del av min resa mot att genomföra hela En Svensk Klassiker 2015) och jag ger henne teknikträning i längdskidåkning inför Vasaloppsveckan (jag kör mitt 6:e Vasaloppet). Jag tycker att vi alla ska våga öppna upp och ta hjälp av varandra för att lyckas med de mål vi sätter upp. Vi ska inte jämföra oss med varandra utan utgå från oss själva, det som driver oss och det vi vill uppnå med vår korta stund på jorden. Personligen drivs jag av utveckling och att ha roligt, säger Anna-Karin.

Foto: Mattias Johnelius.

Följ bloggen här.