8 februari, 2014

Starka nyheter på båtmässan i Helsingfors

Den finska båtindustrin gör en rejäl storsatsning på hemmaplan när båtmässan i Helsingfors öppnar för allmänheten idag. Flipper visar hela sju nyheter, Grandezza har en helt ny 40-fotare och den purfärska Axopar drar till sig stor uppmärksamhet.

Flipper, som ägs av Bella Boats, har gjort en stark uppryckning av hela modellprogrammet. Tillsammans med den norska designern Espen Thorup har Flipper fått fram en hel serie nia båtmodeller som inte bara ser moderna ut – båtarna är även byggda enligt den allra senaste tekniken.

Finska Axopar Boats, som byggs i Polen, lanserar tre nya modeller till båtsäsongen 2014. Bakom märket står samma person som har skapat Aquador, XO Boats och Paragon, vilket genom en god namnlek blir Axopar.

Båtfamiljen Axopar 28 består redan av fyra modeller: Open, T-Top, Cabin och AC. De två senaste tillskotten understryker Axopars vision att bygga båtar som är spännande att köra, prisvärda och bränsleeffektiva.

Både Axopar 28 Cabin och Axopar 28 AC är multifunktionella båtar med snygga och snabba linjer och ett praktiskt walk-around däck som gör det enkelt att ta sig fram på båten. Båda modellerna har helt stängda kabiner med gott om utrymme och ett skjutbart tak i canvas. Två stora skjutdörrar leder ut på däck.

Axopar 28 AC har en utfällbar dubbelkoj i kabinen. Även AC-modellen har två sovplatser i kabinen, men den levereras dessutom med ytterligare en dubbelkoj under akterdäck.

Båttillverkaren beskriver Axopar 28 Cabin som en båt väl lämpad för fiske. Fördäcket är detsamma på båda modellerna med sociala utrymmen, plats för att slappa i solen etc. För den som vill kunna lagat mat finns ett pentry med kyl, diskmöjligheter och gasspis som tillval under förarsätet i kabinen.

– Underskatta aldrig effekterna av en konkurrensmässig prissättning. Vi har utvecklat en modulbaserad lättviktsdesign och konstruktionsmetoder som tillsammans med pålitliga utombordsmotorer ger oss ett försprång på marknaden för pendlarbåtar och vi förväntar oss ett stort intresse på båtmässorna 2014, säger Sakari Mattila, en av grundarna av Axopar Boats.

– Vi har lagt mycket jobb på att utveckla de här två modellerna för att kunna erbjuda köparna något nytt och spännande. De har många innovativa idéer, från Aft Cabin till det nya canvastaket, säger Jan-Erik Viitala, medgrundare av Axopar Boats.

Tekniska specifikationer
Längd: 8,60m
Bredd: 2,85m
Djupgående: 0,75m
Vikt: 1 790 kg
Passagerare: 8
Bränsletank: 245 liter
Material: glasfiber
CE-klass: C
Fartområde: 32–45 knop
Motorer: 200–350 hk / 2×100–200 hk
Bränsleförbrukning: 1,35 l/Nm (marschfart 250 hk,23 knop)
V-botten: Tvåstegs 22 grader “Soft entry hull”
Pris exkl. motorer: Cabin 45 900 Euro, AC 51 900 Euro (inklusive 19% moms)
Info: www.axopar.fi
Facebook: www.facebook.com/axopar