4 februari, 2014

Alternativ metod att behandla båtens botten utan bottenfärg

Metoden går ut på att sändare monteras på insidan av skrovet (således behövs ingen håltagning). Enheten sänder ut ultraljud i skrovet som motverkar uppkomsten av alger, vilket är näringskällan för havstulpaner. Propeller, trimplan, drev och roder kan behöva skyddas med vanlig bottenfärg, då dessa är isolerade från skrovet som gör att ultraljudet inte är lika effektivt på dessa delar, som på skrovet. Detta varierar något mellan olika båtmodeller och hemmahamn.

Med SonicShield Antifouling System får båtägaren:

Drastiskt minskat behov av bottenmålning.
Mindre jobb, med att skrapa tulpaner och måla.
Minskade kostnader för årligt underhåll.
Stora fördelar för miljö, hamnar och hav.
SonicShield säljs i Sverige av Viking Yachting. Priset är från 15 500 kr och systemet kan användas på de allra flesta fritidsbåtar, katamaraner, arbetsbåtar och kommersiella fartyg. Strömförbrukningen vid 12 V är i snitt är endast 0,4 A. Systemet fungerar på 12/24 V och 110/240 V. När båten är inkopplad till landström belastas ej båtens batteribank.

SonicShield finns installerad på båtar över hela världen, t.ex. Medelhavet, Skandinavien, USA, England, Fjärran- och Mellanöstern.

”Vi startade försäljningen av ultraljudssystem i januari 2011 och har hittills sålt 20 system” berättar Janne Utbult, VD på Viking Yachting. Metoden är omskriven i många tidningar genom åren med goda resultat. Ultraljudsystem finns idag på flera tusen båtar världen runt och är ett välbeprövat system, med kända effekter mot beväxning av havstulpaner.

Info: www.cmsmarine.co.uk