4 februari, 2014

Norsk polis tog motortjuvar med GPS-teknik

En 115 hk båtmotor stals i mitten av januari från en båt som låg upptagen för vintern i Leangbukta i Norge. Ägaren fick meddelande från sitt redKnows GPS-larm till mobilen som visade att båten inte låg på sin plats. Båten hade flyttats några kilometer. Ägaren kontaktade polisen och gav dem positionen från larmet. De åkte till platsen och satte span på en misstänkt bil som stod parkerad där.

Dagen efter kom tre män till bilen och polisen ingrep. Det visade sig att det fanns tre stulna båtmotorer till ett värde av 500 000 norska kronor gömda i bilen. De två som inte hade GPS-larm hade ännu inte blivit anmälda stulna. Polisen söker nu efter ägare till en 70 hk motor. En ägare som med stor sannolikhet ännu inte upptäckt att motorn blivit stulen.

Ett redKnows GPS-larm bygger på att det alltid skall vara sökbart via ägarens mobiltelefon, säger Peter Wedin på Axtech, företaget som utvecklar redKnowslarmen. Det ökar även tryggheten för ägaren eftersom larmet skickar ett meddelande om det skulle förflyttas olovligt från platsen där ägaren aktiverat det. Oftast placeras larmen i stöldbegärlig egendom som båtmotorer, dyra fordon och maskiner. De norska poliser som var inblandade har uttalat sig mycket positivt om tekniken, avslutar Peter.

Norsk artikel om stölden: www.budstikka.no/nyheter/sporing-av-batmotor-ropet-tyvene-1.8257024

Kommentarer

Tor-Kristian Øines 11:21:19 2014-02-04

Eieren til 70-hesteren har nå meldt seg. Motoren var så ny at han ikke hadde rukket å forsikre motoren før vinteropplaget (!). Gjett om han ble glad?