1 februari, 2014

Båtbranschen tar initiativ till system för återvinning av båtar

Sweboat – Båtbranschens Riksförbund – startar nu tillsammans med Båtskroten Sverige AB och Stena Recycling AB ett projekt med mål att bygga upp ett system för återvinning av fritidsbåtar som är tillgängligt över hela landet.

Systemet ska fungera genom ett omfattande nätverk av företag runt om i Sverige, som förbereder och bearbetar båten för återvinning, säger Mats Eriksson, VD i Sweboat

– Båtbranschens Riksförbund.
Projektet finansieras genom projektpengar från Tillväxtverket och Havs -och Vattenmyndigheten samt av projektparterna. Projektet med att bygga nätverket och systemet kommer pågå fram till andra halvåret 2015, för att sedan tas i bruk.

Sverige är ett av världens mest båttäta länder, med nära 1 miljon båtar, varav flertalet är från 60 -70-talen. Båtar i glasfiberarmerad plast har mycket lång livstid. Hur lång vet vi egentligen inte, men en välskött båt från 1970-talet fungerar alldeles utmärkt ännu idag.

Båtarnas hållbarhet och förhållandevis höga andrahandsvärden har gjort att det tills idag inte funnits något behov av ett system för återvinning av fritidsbåtar, men ändrade krav hos båtägarna och ett snabbt sjunkande andrahandsvärde har nu gjort tiden mogen för att börja återvinna de allra äldsta båtarna.

Genom att båtägarna får tillgång till ett system dit en uttjänt båt kan lämnas och tas om hand på ett miljöanpassat och prisvärt sätt minskar risken för att nedskräpande båtvrak hamnar på båtuppställningsplatser, längs stränder och i naturen.

Foto: Håll Sverige Rent.