27 januari, 2014

Båtmässan i Göteborg skriver historia med deckarförfattare

Överallt omkring oss finns en historia. Vem bodde egentligen i huset där bara grunden står kvar på den numera öde ön? Hur levde man av och i samklang med havet och när blev båtlivet ett fritidsnöje?

En del historier berättas, en del passerar snabbt förbi eller faller i glömska. Båtmässan vill lyfta vår historia och bjuder på spännande berättelser och händelser med vår skärgård som gemensam nämnare.

Deckarförfattaren Ann Rosman, som bor på Marstrand, är ett exempel på hur historien kan påverka och förändra. För hennes del från IT-branschen till författarskap. Ann Rosmans författarbana började med att hon engagerade sig i renoveringen av fyren Pater Nosters. På sin hemsida beskriver hon hur miljön och omgivningen satte igång hennes kreativitet.

”Eftersom ingen bott i den otillgängliga öns fyrmästarbostad på många år skulle det mycket väl kunna finnas en kropp inmurad i matkällaren. Och väggen skulle absolut kunna rasa när man lägger sista handen vid renoveringen inför nyinvigningen, som faktiskt skedde på riktigt år 2007. Titeln på min berättelse blev Fyrmästarens dotter.”

Efter sin debutbok följde fler deckare i Marstrandsmiljö som knyter samman då- och nutid. Hennes senaste bok Mercurium har hyllats, bland annat av Dick Harrison, professor i historia.
”Det är utan tvekan en av de bästa historiska romaner jag har läst. Min fru är av samma åsikt.”

I vår släpper Ann Rosman sin femte bok, men först kommer hon till Båtmässan för att berätta om hur historien och västkusten inspirerar henne. Missa inte ett rysligt spännande möte som garanterat går till historien.

På det historiska temat visar Båtmässan även en spektakulär Wind Wagon, en vinddriven lådbil som sex svenskar, däribland Henrik Wallgren, spikat ihop för att korsa Nevada-öknen i USA – precis som många svenska emigranter gjorde.

Båtmässan passar även på att döpa om sina kaféer efter kända öar och historiska platser, dessutom finns möjlighet att köpa gamla historiska sjökort från hela Bohuslän.

– Vi jobbar hela tiden för att ge våra besökare ett brett utbud. Båtmässan är inte bara till för de mest inbitna – alla ska kunna hitta något spännande och intressant. Med vår historiska satsning blir Båtmässan ännu mer komplett, säger mässans kapten, Bengt Wallin.

Ann Rosman gästar Båtmässans scen den 8 februari 15.00-16.00.
Teamet och båten Wind Wagon ställer ut på Båtmässan och teamet gästar Båtmässans scen den 5 februari 18.00-19.30.