20 december, 2013

Nya produkter från AIS-specialisten AMEC

AMEC är specialist på AIS-utrustning och en av få tillverkare i världen som utvecklar och tillverkar AIS-produkter helt själva. I sortimentet finns bland annat AIS-mottagare, AIS-transpondrar, AIS SART, AIS man-över-bord, AIS AtoN, AIS-antenner, AIS repeaters, mjukvara samt annan navigationsutrustning. Nu tar Marinplus över distributionen i Sverige och lanserar samtidigt flera nya modeller.

CAMINO-108 är den senaste generationen AIS-transponder klass B. Den snygga och kompakta enheten har NMEA 0183, NMEA 2000- och USB. Den dubbla mottagardelen gör det möjligt att ta emot AIS-meddelanden från alla AIS-sändare som klass A, klass B, AtoN och SART.

CAMINO-108 är mycket enkel att integrera till alla navigationssystem tack vare att den har anslutning för två NMEA 0183-enheter (med multiplexfunktion), en standard NMEA 2000-kontakt och en micro-USB-kontakt. Om man inte vill vara synlig men ändå ta emot AIS-data går det att stänga av sändardelen från en valfri knapp. GPS-mottagaren är högkänslig och en extern GPS-antenn ingår i leveransen.

En extern VHF-antenn ansluts för att ta emot och sända AIS. Om man vill använda samma antenn som sin VHF-radio ansluter man en antennsplitter (CUBO-160). CAMINO-108 kan även lagra AIS-data på ett löstagbart SD-kort (tillbehör) för att sedan visas på en dator. Pris för CAMINO-108 är 4 990 kr.

CAMINO-108W har förutom allt annat som CAMINO-108 har även WiFi. Det gör att den kan anslutas till en smartphone, surfplatta eller dator som har en navigationsapplikation och visa AIS- och positionsdata och annan data (vinddata, djupdata, temperaturer m.fl.) från enheter anslutna till NMEA 0183-ingången på CAMINO-108W. Pris för CAMINO-108W är 6 290 kr.

PLOMO-500 är en AIS SART (Search And Rescue Transmitter) enligt den senaste SART IEC 61097-14 specifikationen. Den är gjord för att vara ett alternativ till Radar SART. PLOMO-500 kan sända GPS-position, unik ID, COG och SOG varje minut så fort den aktiverats. Det möjliggör för räddningsteamet att lokalisera de drabbade snabbt tack vare den sända AIS-informationen och framförallt ökar möjligheterna att rädda liv.

PLOMO-500 är inte bara en AIS SART utan även en komplett räddningslösning med tillbehör. Lösningen kommer i en överlevnadsväska och under räddningstiden är väskan allt som användaren behöver ta med. PLOMO-500 är enkel att använda och behöver bara fyra enkla steg för att fungera.

PLOMO-500 har en bakgrundsbelyst panel vilket gör det möjligt att se knapparna i svag belysning. Förutom det har enheten en indikering om batteritiden är förminskad på grund av omfattande tester eller om den har blivit aktiverad innan. Dessutom kan enhetens LED signalera SOS nödmeddelande vid aktivering så att de överlevande enklare kan bli synliga för räddningsteamet. Pris för PLOMO-500 är 5 120 kr.

CYPHO-150 är en AIS-mottagare som tar emot AIS-data från en AIS-utrustad båt i närheten för att förbättra säkerheten. CYPHO-150 är designad för att fungera med alla AIS-stationer som en klass A eller klass B-transponder eller andra enheter som arbetar med AIS VHF-data.

CYPHO-150 har två parallella mottagare för de marina frekvenserna 161.975 MHz och 162.025 MHz. Med en CYPHO-150 ombord kan du inte bara övervaka status från båtar i närheten, utan även dynamisk information (position, fart, etc.), statisk information (fartygsnamn, MMSI, anropssignaler, etc.) och reserelaterad information (lasttyp, destination, etc.) från alla fartyg som har en AIS transponder.

Utrustad med standard USB och NMEA 0183 gör att CYPHO-150 är enkel att ansluta till de flesta mottagarna på marknaden. Genom USB-kontakten kan användaren visa AIS-data i navigationsprogrammet på sin dator.
CYPHO-150 är vattentät enligt IPX2 vilket ger bra skydd mot vatten. Den klarar kraven enligt IEX 60945 och är CE/FCC-godkänd. Pris för CYPHO-150 är 1 890 kr.

CYPHO-150S har förutom allt annat som CYPHO-150 har även en inbyggd antennsplitter. På så sätt går det att dela VHF-antenn med en VHF-radio. Pris för CYPHO-150 är 2 490 kr.

Info: www.marinplus.se