13 december, 2013

B&G officiell leverantör för Volvo Ocean Race 2014–2015

B&G:s elektronik kommer att monteras i alla tävlingsbåtar och arrangörens fartyg i Volvo Ocean Race 2014–2015. B&G är därmed officiell leverantör för Volvo Ocean Race 2014/2015.

Teamet bakom Volvo Ocean Race har beslutat att utrusta hela flottan av Volvo Ocean 65 yachts med B&G:s navigationssystem. B&G kommer även förse dem med kompletta elektroniska navigationssystem, taktikprogramvara och tävlingsstöd för arrangörerna av Volvo Ocean Race 2014 som börjar den 4 oktober i Alicante, Spanien.

Sedan starten av det världsberömda Volvo Ocean Race har alla tävlande lag förlitat sig på att tillverkaren B&G:s instrument ska ge dem förutsättningarna som krävs för att nå framgångar i kappseglingen. Så kommer det även vara i 2014 års upplaga. B&G har utvecklat ett system som gynnar Volvo Ocean 65 då det är specificerat att tillgodose de krävande behoven i den stenhårda kappseglingen på 39 000 sjömil.

Varje båt har ett brett utbud av utrustning inklusive Zeus2 multifunktionsdisplayer med CZone kontroll, Broadband 4G Radar™, Class-B AIS-system, 20/20 HV displayer och ett instrumentsystem baserat på WTP3 – en extremt kraftfull processor som övervakar båtens system och eliminerar vindeffekterna av att båten kränger och rör sig i vågorna. Detta integreras med vinddata, båtens hastighet, kurs, GPS, belastningssensorer, köl vinkel och rodrets vinkelsensorer – för att bara nämna några – WTP3 förser lagen med mycket exakt information i realtid.
Förutom ett komplett sortiment av produkter från B&G får alla deltagande lag support av B&G:s specialister vid varje etappmål. Deltagarna har även tillgång till teknisk assistans vid nödfall dygnet runt.

Volvo Ocean Race tekniska, kappseglings- och media team förses med live-data som överförs från B&G systemen på båtarna till tävlingens ledningscenter i Alicante. Detta möjliggör övervakning av varje fartyg, samt att det ger en översikt över aktuella väderförhållanden.

– Vi har haft ett nära samarbete med Volvo Ocean Race teamen och deras partners för att tillhandahålla tekniska lösningar för att integrera i nya Volvo Ocean 65-or. Både vad gäller system och gemensamt utvecklade innovationer för kappseglingsbåtar och kommitténs båtar i framtiden, säger Alan Davis, produktchef för B&G.

– I en kappsegling som är så välrenommerad och utmanande som Volvo Ocean Race är det viktigt att tävlingsledningen är uppdaterad med den senaste och mest exakta tävlingsinformationen, därför valde vi att låta B&G leverera system till både våra kappseglingsbåtar och vår tävlingsledning i Alicante, kommenterar Jack Lloyd, tävlingschef från Volvo Ocean Race.

B&G har en lång vinnarhistoria i Volvo Ocean race, efter att ha hjälpt navigatorer vinna alla tidigare händelser. Mer information om B&G:s utbud av marinelektronik, både för professionella kappseglare och fritidsseglare, besök www.bandg.com.

Info: www.volvooceanrace.com

Stora bilden:
Team Donfengs One-design Volvo 65, komplett med B&G Zeus Touch och fullfunktions-skärm.

Lilla bilden:
Zeus 8 Touch med Triton instrument.